Német államfő: Az afganisztáni helyzet a Nyugat szégyene

Német államfő: Az afganisztáni helyzet a Nyugat szégyene

Tálib fegyveresek őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér bejárata előtt 2021. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nyugat szégyenének nevezte a nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán helyzetét a német államfő kedden.

Frank-Walter Steinmeier a berlini hivatalában egy pódiumbeszélgetést felvezető beszédében azt mondta, hogy a tálibok elől menekülő afgánokkal zsúfolt kabuli repülőtéren uralkodó állapotokat mutató felvételek szégyenletesek a politikai Nyugat számára. – Ezekért az emberi drámákért mi is felelősek vagyunk – mondta.

A szövetségi elnök, aki 2005-től 2009-ig, és 2013-tól 2017-ig Németország külügyminisztere volt, kifejtette, hogy a tálib hatalomátvétel szerinte politikai vízválasztó, olyan fordulat, amely nemcsak megrázó, hanem megváltoztatja a világot.