Nemzetközi sajtó: egyértelműen üzent Ferenc pápa

Nemzetközi sajtó: egyértelműen üzent Ferenc pápa

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külföldi sajtó szerint budapesti látogatása során egyértelműen utalt Ferenc pápa a közte és a magyar kormányfő között feszülő ellentétre. Több tudósítás utalt arra, hogy ez a magyarországi katolikusokat is összezavarja.

A Washington Post szerint Ferenc pápa számára elkerülhetetlen protokolláris kötelezettség volt a magyar kormányfővel való találkozás, ugyanakkor úgy vélik, a katolikus egyház feje óvatos, de világos kritikát fogalmazott meg az orbáni Magyarország migrációellenes politikájával szemben, amikor azt kívánta a magyaroknak, legyenek megalapozottak és nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők. 

A New York Times részletesen foglalkozott a pápa magyar püspökök előtt tartott beszédével, ebben ugyanis Ferenc pápa a sokszínűségről, mint lehetőségről beszélt, beleértve a kisebbségeket, más vallásúakat és a migránsokat is. A lap kitért arra is: a kormányfő azt a levelet adta ajándékba másolatban a vendégnek, amelyet még IV. Béla küldött Rómába, elpanaszolván az akkori pápának, hogy jönnek a tatár seregek, de az egyháztól üres szavakon kívül nem kap más segítséget. A lap szerint a Hősök terén vasárnap sokan érezték, milyen ellentétek vannak az egyházfő és a magyar vezető között. Illetve hogy nem tudják, hová álljanak a kettő között.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kitért arra is: a független sajtó nehezményezte, hogy Orbán a találkozóról készült felvételre rátette a saját logóját, úgy küldte szét, vagyis választási célokra használta fel az eseményt.

Az osztrák Der Standard kibékíthetetlen ellenétet lát a kitaszítottakért, melegekért és menekültekért szót emelő Ferenc pápa és a magyar kormányfő között. Azt írták: a pápa ellenségképpel ér fel a kormánypárt ideológusai számára. Sőt, szerintük rafinált módon maga Orbán Viktor is utalt erre a találkozó után közzétett kép kapcsán.

A francia Liberation arról cikkezett, hogy a nacionalista Orbán és a humanista pápa ellentéte és a politikai kereszténység teljesen összezavarja a híveket, sok katolikus beismeri, hogy nem tudja, hová tegye Ferenc pápa véleményét. A Liberation arról is írt: az összecsapások visszatükröződnek az Orbán-klán sajtójának jó néhány cikkében is, amelyek menekültbarát álláspontja miatt támadják a pápát.

Az Al Jazeera kiemeli: Ferenc pápa a migrációellenes Orbán Viktorral egy kurta vizit erejéig találkozott, amely során sokkal nagyobb nyitottságra kérte a magyar kormányfőt.

A kínai központi hírügynökség is a mindenki felé nyújtsd a kezed üzenetet emelte ki a pápai beszédből, viszont a két közéleti személyiség közti éles ellentétet elemezve megjegyzi, hogy Orbán hívei és médiája élesen bírálta a katolikus egyházfőt.

A BBC a vallási vezetőkkel folytatott beszélgetést emeli ki, abból is azt a megjegyzést, miszerint az antiszemitizmus továbbra is lappang Európában. Ferenc pápa figyelmeztetett, hogy ez egy olyan gyutacs, amit nem szabad meggyújtani. A BBC idézi a főváros által kihelyezett, a pápai álláspont mellett hitet tevő óriásplakátok szövegét is.

(Washington Post, Népszava, Klubrádió)

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: pápalátogatás