Ferenc pápa a magyaroknak: Legyetek nyitottak és másokat tisztelők

Ferenc pápa a magyaroknak: Legyetek nyitottak és másokat tisztelők

Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Isten, áldd meg a magyart” – kérte Ferenc pápa Budapesten, az Eucharisztikus Kongresszus általa celebrált zárómiséjén. A katolikus egyház feje ezt megelőzően találkozott Orbán Viktorral és Áder Jánossal, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel és a katolikus egyház püspökeivel is. A pápa délután tovább is repült Szlovákiába. 

Cikkünk frissül!

15.35 Ferenc pápa gépe már les is szállt Pozsonyban, ahol nagy tömeg várta – jelentette tudósítónk. A városba bevezető út mentén is sokan álltak, integettek.

14.58 Radnóti Zoltán rabbi azt írta a Facebook-oldalán, hogy Ferenc pápa azt kérte tőle, hogy imádkozzon érte. Mindezt arra reagálva mondta neki a Szentatya, hogy a hozzá intézett beszédét Radnóti úgy kezdte, hogy jobbulást kívánt Frölich Róbertnek.

14.56 Felszállt a Ferenc pápát szállító repülőgép. Egyházi részről Michael August Blume apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is elbúcsúzott tőle. A katolikus egyházfőtől állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is elköszönt a repülőtéren.

14.30 Ferenc pápa a Liszt Ferenc reptérre érkezett.

14.19 Ferenc pápa teljes beszédét itt olvashatja.

13.40 A Vatikán közlése szerint mintegy 40 perces volt az állami vezetők és Ferenc pápa találkozója, mely „szívélyes légkörű” volt. A katolikus egyházfő és Magyarország vezetői az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek. Részletek itt!

13.38 A hívek elindultak a helyszínről, Ferenc pápa pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felé veszi az irányt, ahonnan Pozsonyba repül.

13.30 Véget ért a szentmise.

13.20 „Köszönöm” és „Isten, áldd meg a magyart” – így búcsúzott a pápa, magyarul az Úrangyala imádságban. Azt kívánta a magyaroknak, hogy legyen a kereszt a híd a múlt és a jövő között. „A vallásos érzés ennek a gyökereihez olyannyira kötődő nemzetnek az éltető nedve. (…) Merítsünk a forrásból és adjunk inni mindazoknak, akik szomjaznak a mi korunkban” – mondta. „Azt kívánom nektek, hogy legyetek megalapozottak és nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők” – mondta a magyaroknak. Változtassuk a sötétséget fényre a szeretet erejével – tette hozzá.

12.52 Elkezdődött a hívek áldoztatása.

12.23 A hivatalos becslés szerint 200-300 ezer hívő is lehet a Hősök terén és a környező utcákban – tudta meg tudósítónk. Csak a szektorokban, ahol ülnek, 100 ezer embert számoltak a magyar hatóságok.

12.06 Az Úr ma is rászegezi tekintetét mindannyiunkra és személyesen felteszi a kérdést. Ki vagyok én valójában a te számodra? Erre nem csak egy választ vár, hanem személyes életünkkel adható rá válasz – mondta homíliájában Ferenc pápa. „Isten a megtört kenyér, a keresztre szegezett (…) Az Úr mindig ott marad, egy kenyér egyszerű formájában, hogy megtörjük, szétosszuk és megegyük.”

Isten útja távol áll minden kényszertől, magamutogatástól és diadalittasságtól, mindig a másik javát keresi, egészen önmaga feláldozásáig. A másik oldalon viszont ott van az emberi gondolkodás, amely ragaszkodik a megbecsüléshez és az előjogokhoz, a kedvező megítélést és a sikert keresi. Itt az számít, ki mennyire fontos és erős, mi vonzza több ember figyelmét és hogy tud előnyt szerezni a többi emberrel szemben – mondta.

„Van Isten oldala és a világ oldala. Nem abban áll a különbség, hogy ki vallásos és ki nem. A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van. Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket! Mennyire más Krisztus, aki szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai. (…) Engedjük, hogy Jézus, az élő kenyér kigyógyítson a bezárkózásból, megnyisson az osztozásra, feloldja merevségeinket és magunkba zárkózásunkat. (…) A keresztény útja nem a siker ostromlása, hanem éppen azzal veszi kezdetélt, hogy hátralépünk egyet, s ez megszabadít attól, hogy a középpontban legyünk, ki tudunk lépni középről” – fogalmazott.

Feltette a kérdést, hogy mit jelent Jézus nyomában járni? „Ugyanazon az úton járunk, mint Mesterünk, aki szolgálni jött és nem azért, hogy neki szolgáljanak” – mondta. „Egy test vagyunk, amelyet megtörnek a többiekért” – tette hozzá.

Ferenc pápa a hívőkhöz fordulva azt mondta, engedni kell, hogy „a találkozás Jézussal az eucharisztiában átalakítson bennünket, ahogyan átalakította a nagy és bátor szenteket, akiket tiszteltek, mint Szent István és Szent Erzsébet is”. „Csakúgy mint ők, mi se elégedjünk meg kevéssel. ne érjük be egy olyan hittel, amely csak a szertartásokból és az ismétlésekből él” – tette hozzá. Az egyházfő megjegyezte, a NEK egy út végét jelenti, de „legyen még inkább egy kiindulópont”.

11.50 A könyörgést mondja Ferenc pápa.

11.35 Erdő Péter köszönti a megjelenteket. „Budapest, Magyarország és Európa szívében a hidak városa. Hivatásunknak érezzük, hogy híd legyünk Kelet és Nyugat között, a különböző kulturális világok, a nemzetek között” – mondta.

11.32 Kezdődik a szentmise, a főpapok és Ferenc pápa is bevonultak. 

11.28 Orbán Viktor, Schmitt Pál, Áder János, Kövér László  az első sorban ül.

11.18 Megkezdődött a papok bevonulása.

11.16 A Vörösmarty utcáig tart a tömeg az Andrássy úton – jelentette tudósítónk.

11.15 Megérkezett a Hősök terére Ferenc pápa, hamarosan kezdődik a szentmise.

11.07 Karácsony Gergely főpolgármester is ott van a Hősök terén. „Ferenc pápa első beszédében a Lánchídról szólt, a hídról, ami összeköt, ami annak szimbóluma. együtt haladjunk előre. Budapest szeretettel köszönti a Szentatyát” – írta a Facebook-oldalán.

11.04 Semjén Zsolt, Kövér László és Varga Judit is ott van a Hősök terén, derül ki munkatársunk fotójából.

10.50 Elindult a pápamobil a Hősök terére. A jármű a múzeumból először a Dózsa György útra nyugati oldalára hajtott, onnan az Andrássy útra, egészen a Kodály köröndig, majd vissza, onnan pedig a Dózsa György út Műcsarnok melletti részéről érkezett a Hősök terére. A hívek hangos éljenzéssel, integetéssel köszöntötték a Ferenc pápát, a tömegben a többi között magyar, székely, lengyel, spanyol, portugál és vatikáni zászlókat lengettek. Az Andrássy úton egy csecsemőt adtak Ferenc pápa kezébe, aki a kereszt jelét rajzolta a kisgyermek homlokára.

10.30 Megérintették a szavak, melyeket a Szentírásból idéztek – mondta Ferenc pápa az ökumenikusoknak és a zsidó szervezetek képviselőinek. Beszédében többször is kiemelte a Lánchidat, mint az összefogás és a párbeszéd jelképét, a hidat, ami összeköt. „Azon kell együtt dolgozni, hogy a testvériségre neveljük az embereket, hogy a gyűlölet hullámai ne söpörhessék el a jó viszonyt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy itt az antiszemitizmus veszélyére gondol, ami még mindig itt lappang Európában és másutt. „Ezt a gyújtózsinórt kell eloltani” – tette hozzá. Keresztényekre és zsidókra utalva kijelentette, „a világ csak akkor fog nekünk hinni, ha a béke gyökereivé és az egység csíráivá válunk”.

Ferenc pápa hangsúlyozta, zsidók és keresztények elkötelezettsége vezetett a múltbéli válaszfalak lebontásához. „Zsidók és keresztények már nem az idegent, hanem a barátot akarjuk látni egymásban, nem az ellenfelet, hanem a testvért” – mondta a katolikus egyházfő. 

Előzőleg Steinbach József arról beszélt, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatása megerősít bennünket az Isten kimondhatatlan ajándékában, Jézus Krisztusban, keresztyén hitünkben, kultúránkban és keresztyén szolgálatunkban. „Az eucharisztia – amelyben ott szerepel a »kharisz«, a kegyelem kifejezés –, hálaadást jelent. Lényegét a Korinthusi második levél 9. fejezetének 15. versével tudjuk a legtömörebben összefoglalni, ahol az apostol így fogalmaz. „Hála legyen Istennek kimondhatatlan ajándékáért!” Valóban, hála legyen az Isten kimondhatatlan ajándékáért, aki a feltámadott Jézus Krisztus, aki az Ószövetségben ígéret, az Újszövetségben beteljesedés, aki meghalt és feltámadott, aki ígérte a végső reménységet, mindenek helyreállítását. Hála legyen az Isten világot és embert megtartó és megváltó szeretetéért” – fogalmazott Steinbach József.

Amiképpen a zsidó és keresztény kultúra egyaránt megtermékenyítőleg hatott a világra, úgy tudnunk kell, hogy minden kultúra kölcsönhatásban áll egymással, keverednek és nemesebbé, kiérleltebbé teszik egymást. Tanultunk, tanulunk egymástól, és e tudás nyomában bölcsebbek, belátóbbak, s talán türelmesebbek is lettünk. E kölcsönösség lehetetlen, ha bezárjuk önmagunkat. A provincialitás röghöz köt, nem engedi a szellem szabad szárnyalását – mondta Radnóti Zoltán rabbi.  

10.14 Ferenc pápa megérkezett a Szépművészeti Múzeum márványtermébe, ahol találkozik a magyarországi egyházak vezetőivel.

10.05 A pápamobil várja Ferenc pápát a Szépművészeti Múzeumnál

10.04 Az ökumenikus tanács nevében egy reprint vizsolyi Bibliát kap, ezt Steinbach József adja át.

10.02 Egy tóraolvasó, süttői márvány a foglalata. Ezt fogja kapni a pápa a zsidóság képviselőitől. A fehér szín magát a Szentatyát jelképezi – mondta el Heisler András tudósítónknak. Egy holokauszttúlélő készítette.

 

10.00 Véget ért a műsor, most éneklik a színpadon az Eucharisztikus Kongresszus himnuszát.

9.52 Tóth Gabi énekel a Hősök terén. Az alkalomra írt dala szövegét megváltoztatták, a„ szeretkezés” helyett az „ölelkezés” szó hangzott el benne most.

9.47 Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök találkozott Ferenc pápával – derül ki az MTI fotóiból.

9.36 Ferenc pápa most találkozik a katolikus főpapokkal. Az előzetes tervhez képest ez a találkozó zárt körű lett, oda sem a sajtót, de mást sem engedtek be.

9.35 A Hősök terén elkezdődött a zenei program, melyet tanúságtételek szakítanak meg, az előbb Sena énekelt, most pedig Pindroch Csaba beszél.

9.25 Érkeznek az egyházak képviselői a Szépművészeti Múzeumba, ahol Ferenc pápa fogadja majd őket. Balog Zoltán református püspök is ott van már – jelentette tudósítónk.

9.15 Hatalmas káosz van a beléptetéssel a Hősök terén, ezért még szinte alig vannak bent emberek. Munkatársunk úgy értesült az egyik beléptetőkapunál, hogy éjjel szervezték át a beléptetést.

Ferenc pápa megérkezett vasárnap reggel Budapestre, a Liszt Ferenc-repülőtérre, a repülőgépen örömét fejezte ki, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak. A katolikus egyházfő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Magyarországra.

A pápa egyenként köszöntötte az újságírókat a Róma és Budapest közötti repülőúton vasárnap reggel. Ferenc pápa azt mondta, tudja, hogy sokan várják. Nagy örömnek nevezte azt is, hogy a pandémia miatt hosszú idő után ismét utazhat.

Az Alitalia légitársaság gépén az egyházfőt több mint hetven nemzetközi tudósító kíséri, közöttük öt magyar újságíró van – mondta Matteo Bruni szentszéki szóvivő. Egyikük Gulyás Balázs, a Magyar Hang tudósítója. A pápa bejelentette, hogy Pietro Marini érsek a NEK mostani zárómiséjén tölti be utoljára a vatikáni ceremóniamester tisztségét, mivel püspöknek nevezték ki.

A pápa a repülőgépen minden újságíróval váltott néhány szót és kezet rázott velük, a magyar és a szlovák tudósítókkal talán többet is. Gulyás Balázs tudósítunk elmondta hogy valóban úgy tűnt, a Szentatyát őszintén érdekli, amit az újságírók mondanak neki. A Magyar Hang tudósítója ajándékot is vitt Ferenc pápának. két kisgyereke által kézzel készített rajzokat, melyek Jézust ábrázolják. Gulyás Balázs elmondta a pápának, hogy ugyan miden bizonnyal értékesebb műtárgyakat is szokott kapni, de biztos benne, hogy örülni fog a kicsik ajándékának. 

A 6 órakor indult pápai gép Horvátországon keresztül tette meg az utat, nyolc óra előtt érkezett meg Ferihegyre.

Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami és delegáció fogadta, élükön Michael August Blume apostoli nunciussal, Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével. Magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára fogadta a pápát. A katolikus egyházfő a repülőtérről személygépkocsival a Szépművészeti Múzeumba indult, ahol állami és egyházi vezetőkkel találkozik.

A pápa budapesti programja:

08.45 – találkozó Magyarország köztársasági elnökével és miniszterelnökével a Szépművészeti Múzeumban

09.15 – találkozó a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban; a Szentatya beszédet mond

10.00 – találkozó a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és Magyarország zsidó közösségeivel a Szépművészeti Múzeumban; a szentatya beszédet mond

11.30 – szentmise a Hősök terén; a Szentatya ünnepi homíliája és Úrangyala imádsága

14.30 – búcsúceremónia a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

14.40 – indulás repülővel Pozsonyba

Katolikus egyházfő huszonegy év elteltével vesz részt nemzetközi eucharisztikus kongresszuson. Magyarországra legutóbb 25 éve látogatott pápa Szent II. János Pál személyében, aki 1996. szeptember 6–7. között Pannonhalmát és Győrt kereste fel.