New York Times: Kamala Harris vezet Trump előtt három csatatér-államban

New York Times: Kamala Harris vezet Trump előtt három csatatér-államban

Kamala Harris (Fotó: AFP via Europress/Kamil Kraczynski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Helyi idő szerint szombat reggel hozta nyilvánosságra az amerikai lap a legutóbbi Times/Siena közvélemény-kutatás eredményét, mely azt mutatja, hogy Kamala Harris, aki alighanem a demokraták jelöltje lesz a novemberi amerikai elnökválasztáson, három kulcsfontosságú, úgynevezett csatatér-államban vezet a republikánusok jelöltje, Donald Trump előtt.

A Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában végzett új felmérések azt mutatják, hogy a demokraták támogatottsága radikális fordulatot vett, amióta Joe Biden hivatalban lévő elnök kiszállt az elnökválasztási kampányból.

Harris négy százalékponttal vezet Trump előtt Wisconsinban, Pennsylvaniában és Michiganben azok között, akik várhatóan elmennek szavazni. Ez 50 százalék versus 46 százalék eredményt jelent, a felmérést augusztus 5. és 9. között végezték. Korábban a mérések Trump enyhe előnyét vagy döntetlent mutattak ezekben az államokban Joe Bidennel szemben.

A verseny azonban még messze nem lefutott: a szavazók Trumpot gondolják kompetensnek, amikor arról van szó, hogy kire bízzák a gazdaság és a bevándorlás kezelését. Ezek a témák továbbra is fontosak az elnökválasztási versenyben. A Times/Siena közvéleménykutatásai szerint az elmúlt hónapban 10 százalékponttal nőtt Kamala Harris népszerűsége a pennsylvaniai regisztrált szavazók körében. A szavazók emellett Harrist intelligensebbnek és temperamentumosabbnak tartják a kormányzásra, mint Trumpot.

Harris egyébként kedden jelentette be, hogy Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alenökjelöltnek. A felmérés szerint a jelöltváltás a demokraták között igazi áttörést hozott: ők most nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy elégedettek a saját jelöltjükkel, mint a republikánusok, ami fordulatot jelent a három hónappal ezelőtti állapothoz képest, amikor utoljára tették fel ezt a kérdést. A michigani, wisconsini és pennsylvaniai szavazók továbbra is a gazdaságot, az abortuszt és a bevándorlást tartják a legfontosabb problémának. Trump továbbra is vezet a gazdaság és a bevándorlás kérdésében, míg Harrisban jobban bíznak az abortusz és a demokrácia kezelésében.