Ódor Lajos: Orbán Viktor pozíciója nem túl kellemes

Ódor Lajos: Orbán Viktor pozíciója nem túl kellemes

Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor nem maradt teljesen egyedül az uniós csúcstalálkozókon, beszélgetnek vele, de a nézeteivel jobbára egyedül van – erről beszélt a szlovák ügyvivő kormányfő, Ódor Lajos, aki a Denník N vendége volt az Atmosféra fesztiválon. A szeptemberi előre hozott választásokig Szlovákiát kormányzó, ismert pénzügyi szakember Orbán Viktorról szólva azt mondta: „Amiket ők keresztül akarnak vinni, azokkal vagy egyedül vannak, vagy annyi ország támogatja őket, amennyit egy kezemen meg tudok számolni. A pozíciója tehát nem túl kellemes.”

Ódor kommentálta Orbánnak azt a nagy vihart kavart kijelentését is, amelyben Szlovákiáról mint elszakított országrészről beszélt. „Folklórként tekintek erre, amit azért mond, hogy üzemi hőfokon tartsa a választóit. Általában ezeket a dolgokat mondja ott, ahova jár. Nem gondolom, hogy extrém súlyosságot kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mint ha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra, és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem. Kinek áll érdekében, hogy a többségiek vagy más nemzetiségek ferde szemmel nézzenek ránk? Ez a hangulat Mečiar vagy Slota idején volt itt, de szerencsére megszabadultunk tőle. Én nem látok problémát a nemzetiségek között Szlovákiában, és kár volna ezeket a témákat újra megnyitni” – mondta a szlovák miniszterelnök.

Saját magyarsága kapcsán Ódor Lajos arról beszélt, sosem titkolta, hogy magyar, járt előadásokat tartani magyarul is, de főleg professzionálisan igyekezett végezni a munkáját, és ha ez valakinek nem tűnik elég magyarnak, annak igaza van, mert ennek semmi köze a nemzetiséghez.

Ódor Lajosról és a szlovákiai helyzetről korábban Reptér című külpolitikai műsorunkban is volt már szó. A beszélgetést alább tudják meghallgatni: