Orbán Viktor „békemissziója” keretében találkozott Donald Trumppal

Orbán Viktor „békemissziója” keretében találkozott Donald Trumppal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este tárgyalást folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok korábbi elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó – áll a közleményben. A miniszterelnök a Facebook-oldalán is beszámolt az eseményről „Békemisszió 5.0” címen: „Tárgyalás Trump elnök úrral a békéről. A nap jó híre: ő meg fogja oldani!” Orbán ezzel a republikánus elnökjelölt korábbi kijelentésére utalt, amely szerint ha ő nyerné az elnökválasztást, napok alatt meg tudná győzni Vlagyimir Putyint arról, hogy vessen véget az orosz-ukrán háborúnak.

A két politikus csütörtöki találkozójának lehetőségéről elsőként a Bloomberg számolt be. A lap megjegyezte, hogy hogy a floridai út felerősíti azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Orbán közvetít a háborús bűnök miatt nemzetközi körözés alatt álló, Ukrajnát lerohanó Putyin és Trump között. Ugyanakkor egy névtelenséget kérő forrás, aki rálát az Orbán-Trump-találkozóra, azt állítja, hogy Trump nem kérte meg a magyar miniszterelnököt arra, hogy az Moszkvában az ukrán–orosz békéről tárgyaljon Putyinnal – írja a Hvg.hu.

A magyar miniszterelnök egyébként a washingtoni NATO-csúcs miatt érkezett a héten az Egyesült Államokba, a csúcson ő is aláírta azt a NATO-nyilatkozatot, amely szerint Ukrajna csatlakozása visszafordíthatatlan. Orbán előtte Pekingben járt, azt megelőzően Moszkvában tárgyalt Putyinnal, még előtte pedig Volodimir Zelenszkijjel Kijevben. Ezeken az utakon sikerült azt a látszatot keltenie, mintha az EU soros elnökeként közvetítene a felek között, noha ezt tagadta. Az oroszországi látogatás nagy felháborodást keltett az uniós vezetők körében.