Civilek tiltakoznak a katonák iskolákba történő vezénylése ellen

Civilek tiltakoznak a katonák iskolákba történő vezénylése ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átadták a Szülői Hang kiáltványát az aHang petíciójával együtt a Honvédelmi Minisztériumnak a katonák iskolába vezénylésével kapcsolatos törvény miatt. A törvény szerint az iskolai munkakörök nyilvános pályáztatása és vonzó bérek helyett katonákkal töltenék be az üres pozíciókat.

Egy hónappal az iskolakezdést megelőzően, az aHang és a Szülői Hang képviselői pénteken a Honvédelmi Minisztériumban adták át tiltakozó petícióikat. A két szervezet több mint 20 ezer aláírással ellátott nyilatkozattal érkezett, tiltakozva a júniusban elfogadott új jogszabály ellen, amely lehetővé teszi, hogy 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényeljenek tankerületekhez, akár oktatói munkára is.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője az esemény során kifejtette, hogy az oktatási rendszer helyzetének javítására vonatkozó szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyja a törvény. „A kormány egyre hajmeresztőbb lépésekkel zülleszti tovább a magyar oktatási rendszert. Erre tökéletes példa az a nemrégiben elfogadott jogszabály is, amely ellen most tiltakozunk. Hiába jelezték már a legelején a szakmai szervezetek, hogy ez elfogadhatatlan, a kormány még csak nem is reagált rájuk” – mondta Szalóki.

A tiltakozó petíciók átvételét követően a Honvédelmi Minisztérium munkatársának 30 munkanapon belül kötelessége válaszolni. Miklós György, a Szülői Hang képviselője elmondta, hogy 40 kérdést tettek fel a Belügy- és a Honvédelmi Minisztériumnak, de csak néhányra kaptak választ. „Az iskolák nem azért léteznek, hogy idősebb katonákat alkalmazzanak, hanem azért, hogy pedagógusokat neveljenek, akik empátiával, rugalmassággal és gyermekszeretettel rendelkeznek” – hangsúlyozta Miklós.

Az esemény előtt az aHang munkatársai az ELTE Bölcsésztudományi Karától indultak, és egy kézikocsit húzva érkeztek a minisztériumhoz, amelyben olyan könyvek voltak, amelyeket szerintük minden pedagógusnak ismernie kell. A séta során Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója és Soltész Luca Flóra, az aHang kampányosa beszélgettek az oktatás problémáiról több szakmai képviselővel, köztük Törley Katalinnal (Tanítanék Mozgalom), Merucza Tibor Alexszel (ADOM Diákmozgalom) és Miklós Györggyel (Szülői Hang). A beszélgetések visszanézhetők az aHang Facebook-oldalán.