Orbán Viktor kedden titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon Zelenszkijjel

Orbán Viktor kedden titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon Zelenszkijjel

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a sajtófőnök.

A kormányfő kijevi útjáról hétfőn éjszaka a Financial Times és a Guardian is írt több forrásra hivatkozva. Felidézték, ugyan Oroszország már több mint két éve, hogy megtámadta Ukrajnát, ez lesz azóta az első alkalom, hogy a magyar kormányfő a háború sújtotta ország fővárosába megy. A Guardian egy forrása arról beszélt, a találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdését megoldják, és az elmúlt hetekben sikerült megállapodásra jutni az ügyben, amit sikerként tálalhatnak. A Telex kedden ugyanakkor arról írt, úgy tudják, nem írnak alá a felek semmilyen megállapodást és közös sajtótájékoztatót sem szerveznek, ami azért jelzi a találkozó korlátait.