Putyin a magyar és a szlovák kormányfőt dicsérte évértékelőjében

Putyin a magyar és a szlovák kormányfőt dicsérte évértékelőjében

Vlagyimir Putyin a Kreml-béli dolgozószobájában 2022. május 20-án (Fotó: Kremlin.ru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktort és Robert Ficót dicsérte csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin – számolt be róla az MTI. Az elnök azt mondta, szerinte ők nemzet-, nem pedig oroszpárti politikusok. A többi uniós vezetőről lesújtó a véleménye: úgy látja, mind az amerikai „Nagy Testvértől” függnek. Putyint az Oroszország és a Nyugat közti viszony javításának esélyeiről kérdezték, ő pedig azt válaszolta: az EU-tagállamok nagy része elvesztette szuverenitását. Szerinte szinte az összes európai politikus „a hős de Gaulle-ként lép fel, de gyakorlatilag a kollaboráns Pétainként viselkedik”.

Fico és Orbán viszont szerinte a saját nemzetük érdekeit védelmezik. Ilyen politikust Putyin nem lát mást, és nem is tudja, mivel áll ez összefüggésben, hacsak nem a Nagy Testvérrel (az Egyesült Államokkal) való szoros kapcsolatban. (Egyesek szerint függésben.) Putyin ugyanakkor azt állította, kész rendezni a viszonyt Washingtonnal. Viszont szavai nem arról árulkodnak, hogy hajlana kompromisszumra vagy megegyezésre: szerinte akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait. Putyin úgy látja, a Nyugat mindent megadott, amit ígért Ukrajnának. Az orosz hadsereg szerinte eddig 747 harckocsit és 2300 páncélozott járművet semmisített meg.

Az orosz elnök azt is mondta, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra, mert szerdáig már 486 ezren beadták a jelentkezésüket szerződéses katonának. A számuk év végére elérheti a félmilliót is.