Orosz hadihajók érkeztek Kuba partjaihoz

Orosz hadihajók érkeztek Kuba partjaihoz

Havanna kikötőjébe érkezik az Admiral Gorskov orosz fregatt 2024. június 12-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Yander Zamora)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az erődemonstráció jegyében négy hadihajót, köztük egy nukleáris meghajtású tengeralattjárót és egy fregattot vonultatott Kubába Oroszország. A hajók a Havanna-öbölben horgonyoztak le, mindössze 145 kilométerre Floridától – írta a BBC. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Gorskov admirális fregatt és a Kazany atom-tengeralattjáró fejlett fegyvereket, köztük hiperszonikus rakétákat is szállít, korábban ugyanis rakétagyakorlatot tartottak az Atlanti-óceánon.

A kubai külügyminisztérium szerint egyik hajón sincs nukleáris fegyver, az ötnapos látogatás pedig nem jelent veszélyt a térségre. Az orosz védelmi minisztérium azt hangsúlyozta a közleményében, hogy ez a látogatás nem hivatalos, a hajók legénysége így pihenhet és megismerkedhet a helyi látnivalókkal. Oroszország egyébként korábban is küldött hadihajókat Kubába, mivel régóta szövetséges a két ország, a látogatást azonban sokan – Ukrajna 2022-es inváziója óta növekvő feszültségek miatt – Moszkva kardcsörtetésének tekintik.

„Természetesen figyelemmel kísérjük a hajók útvonalát” – mondta egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek. „A hajók és a tengeralattjáró egy ponton sem jelentettek közvetlen fenyegetést az Egyesült Államokra nézve” – tette hozzá. Egy meg nem nevezett katonai szakértő szerint az amerikai erők arra számítanak, hogy az orosz hajóraj Kuba után ellátogat a Moszkvával szintén szövetséges Venezuela valamelyik kikötőjébe is, és végül csak a nyár végén indul haza. Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak azt mondta: rutinjellegű gyakorlatról van szó. Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország rakétákat telepítene Kubába, mindenesetre Washington éberen figyel – tette hozzá. Egy kicsit másképpen nyilatkozott William Leogrande, a washingtoni American University professzora. Szerinte a látogatás több, mint a „megszokott gyakorlat”, ugyanis olyan időszakban történik, amikor Joe Biden amerikai elnök kormánya azt próbálgatja, hogy milyen messzire tud elmenni Ukrajna támogatásában.