Orosz rakéta talált el egy ukrán szupermarketet, sok a halott

Orosz rakéta talált el egy ukrán szupermarketet, sok a halott

Képünk csak illusztráció! Zelenszkij Orbánnak üzent (Képernyőfelvétel: Volodimir Zelenszkij / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfrissebb adatok szerint 14-re nőtt a donyecki régióban lévő Kosztyantinyivka városra mért pénteki orosz csapás halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig 43-ra – közölte Ruszlan Oszipenko megyei rendőrfőnök egy tévéműsorban.

Az MTI idézi az ukrán hatóságokat, melyek közlése szerint az orosz erők többek között egy szupermarketet és egy postaépületet találtak el a városban. Az ukrán országos rendőrség a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a helyi vezetés legújabb döntése értelmében mintegy húszezer embert – köztük gyermekes családokat, mozgáskorlátozott és idős embereket – kell evakuálni az Oroszországgal határos Szumi megye 28 településéről az orosz támadások megnövekedett veszélye miatt. A rendőrség emlékeztetett arra, hogy a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta 270 lakos, köztük 14 gyermek vesztette életét orosz támadások következtében, az elmúlt két hónapban pedig öt felnőtt és egy gyerek halt meg orosz ágyúzások miatt a régióban.

„Az orosz terroristák eltaláltak egy közönséges szupermarketet és egy postát. Emberek vannak a romok alatt” – írta ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en, hozzátéve, hogy a mentőegységek még kutatnak túlélők után a romok alatt.

Eközben az ukrán katonai hírszerzésnél arról számoltak be, hogy újabb sikeres rajtaütést hajtottak végre pénteken a déli Mikolajiv megyéhez tartozó, orosz ellenőrzés alatti Kinburn-földnyelven. Közlésük szerint hat orosz páncélozott járművet semmisítettek meg, és mintegy harminc orosz katonával végeztek. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők támadást intéztek az oroszországi Lipeckben lévő katonai repülőtér ellen. A közlés szerint a repülőtéren Szu-34-es, Szu-35-ös és MiG-31-es repülőgépek állomásoznak. Az okozott károk mértékét még pontosítják. A vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők egységei a donyecki régióban orosz légvédelmi rakétaosztályokra mértek csapást. Az eddig megerősített információik szerint megsemmisítették egy Sz-350-es légvédelmi rendszer radarját. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beszámolt az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónnal eltaláltak egy orosz helikoptert az oroszországi kurszki régióban, amiről videofelvételt is közzétettek. A napokban már lelőttek egy Mi-8-as helikoptert a térségben.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 27 orosz Sahid drón mindegyikét megsemmisítették a levegőben. Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 589 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 49 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 32 drónt.