Oroszországgal szembeni uniós javaslatot vétózott meg a magyar kormány

Oroszországgal szembeni uniós javaslatot vétózott meg a magyar kormány

Az ENSZ-közgyűlés ülésterme (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brüsszeli Politico Playbook hétfői hírlevele szerint Magyarország a múlt héten megvétózott egy újabb uniós javaslatot – számolt be róla a 24.hu. Az oroszok által elkövetett emberi jogok megsértésének kivizsgálására szerettek volna az ENSZ Emberi Jogi Tanácsától külön jelentéstevőt felkérni, de Magyarország ezt ellenezte. A magyar vétó azt jelentette, hogy az EU nem tudott lépni a témában, ehelyett a másik 26 uniós ország nemzeti delegációján keresztül kérte fel az előadót a feladatra.

A hírlevélben arról a vasárnapi bejelentésről is írtak, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint elvételét helyezte kilátásba. Ez a három kohéziós operatív program esetében a Magyarországnak szánt források 65 százaléka. A bizottság ugyanakkor arra kéri az Európai Tanácsot, adjon időt a magyar kormánynak, hogy elfogadja a bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként benyújtott törvényjavaslatokat, mielőtt szavaznak az ügyben, és megtörténne a források elvonása a jogállamisági mechanizmus részeként.