3000 milliárd forintot zárol az Európai Bizottság Magyarországtól

3000 milliárd forintot zárol az Európai Bizottság Magyarországtól

Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós kohéziós források 65 százalékának felfüggesztését javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság – jelentették be Brüsszelben. Ez 7,5 milliárd eurót, mintegy 3000 milliárd forintot jelent. A kormánynak két hónapja van arra, hogy a beígért reformokat végrehajtsa.

Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos elmondta, hogy áprilisban indította meg az uniós források védelme érdekében Magyarországgal szemben az úgynevezett kondicionalitási, vagy általában jogállamiságiként ismert eljárást. Ennek három oka volt: a közbeszerzések hiányosságai, az érdekütközések és az antikorrupciós keret gyengesége.

A magyar kormány magatartásában a fordulat nyáron következett be, amikor a magyar kormány 17 intézkedést vállalt, amelyek fontosak voltak a helyes irányba. “Üdvözöljük a konstruktív szerepvállalást, mégha későn is érkezett” – mondta Hahn.

A vállalások között van a független korrupcióellenes hatóság felállítása, a büntető törvénykönyv módosítása, a közbeszerzési törvény módosításai, a közérdekű alapítványok szabályozásának átalakítása, a magas beosztású politikusok vagyonnyilatkozatának átláthatósága. Ugyanakkor a költségvetési kockázatok továbbra is fennállnak, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a Magyarországnak járó kohéziós források egyharmadának, 7,5 milliárd eurónak, mintegy 3000 milliárd forintnak a kifizetését felfüggesztik. Ugyancsak elrendelték, hogy a közérdekű alapítványokkal szemben ne lehessen kötelezettséget vállalni, vagyis pénz juttatni ezekhez az alapítványokhoz.

A magyar kormány azonban kapott lehetőséget arra, hogy a vállalásait teljesítse, mert november 19-ig kaphatnak időt arra, hogy a meghozott intézkedésekről tájékoztassák a Bizottságot. Ezt a javaslatot a elküldik a tagállamok tanácsának, ahol egy hónapon belül kell döntést hozni, de ez legfeljebb két hónappal meghosszabbíthat. Az eljárást kilenc hónapon belül, december végéig le kell zárni.