Örülnek az euroszkeptikus finnek, hogy nem megy az ECR-be a Fidesz

Örülnek az euroszkeptikus finnek, hogy nem megy az ECR-be a Fidesz

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Örül az euroszkeptikus Finnek Pártja EP-képviselője annak, hogy a Fidesz nem megy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládba – vette észre az Arbetarbladet cikkét a 444. A Fidesz Ukrajna-politikájával, háborúval kapcsolatos retorikájával van problémája a finn radikáljobbosoknak, ahogy egyébként svéd és cseh társaiknak szintén. Többen vétózták is, hogy felvegyék a Fideszt az ECR-frakcióba, végül pedig Giorgia Meloni olasz kormányfő is nemet volt kénytelen mondani Orbán Viktornak. A magyar kormánypárt azt állítja, a román AUR felvétele miatt nem is akarna belépni az ECR-be. Kocsis Máté frakcióvezető arra hivatkozott, hogy az AUR „szélsőségesen magyarellenes”. Ahogy viszont a Transtelex is megírta a héten, a két párt között egy sor hasonlóságot fedezhetünk fel.

A Finnek Pártja mindössze egy mandátumot szerzett az EP-választáson, tehát a Fidesszel szemben nyilván csekélyebb erőt képvisel, az ECR-en belül mégis többen osztják álláspontját. Sebastian Tynkkynen frissen megválasztott EP-képviselő korábban is azt mondta, mindent megtesznek, hogy a magyar kormánypárt ne kerülhessen be a frakcióba. A politikus mostani nyilatkozatában egyenesen úgy fogalmazott: „kint tartottuk a putyinistákat”. Reményét fejezte ki, hogy más frakciók is hasonló döntést hoznak majd.

Tynkkynen azt is írta a Facebook-oldalán, hogy szerinte a Fidesz az utolsó pillanatig próbálkozott a csatlakozással, majd mikor nem járt sikerrel, az AUR-ra fogta a kimaradást.