Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Benjámin Netanjahu. (Fotó:
MTI/AP pool/Jacquelyn Martin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael és Franciaország kezdeményezésére rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael ellen iráni rakétatámadás miatt. Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézett levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei Ajatollah hozza.

Az izraeli hadsereg szerint Irán közel 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre kedden. Halálos áldozatokról nincs hír, az izraeli média szerint egy palesztin férfi lehulló repeszektől meghalt Ciszjordániában, ketten pedig könnyebben megsérültek repeszektől Tel-Avivban. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán támadása kudarcot vallott a támadással, és szerinte nagy hibát követtek el, amiért meg fognak fizetni.

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni válasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

Joe Biden amerikai elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről. Az Egyesült Államok szerin szerint hatáűstalan volt a támadás. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett, mondta a szóvivő. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az X-en „felháborító agresszónak” nevezte az iráni rakétatámadást.

Címkék: Izrael, Irán