Ötvenmilliárdot kér az EU a tagállamoktól Ukrajna támogatására

Ötvenmilliárdot kér az EU a tagállamoktól Ukrajna támogatására

Ursula von der Leyen a 2022-es „az Unió helyzete” beszédét tartja az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. szeptember 14-én. A háttérből Olena Zelenszka, ukrán first lady hallgatja. (Forrás:
Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb ötvenmilliárd eurós segélyt nyújt az Európai Unió Ukrajnának, ennyit kér összesen Ursula von der Leyen a tagállamoktól – számolt be róla a Reuters. A felszabadított költségvetési tartalék perspektívát és biztonságot jelenthet az ország számára – jelentette ki Von der Leyen újságírók előtt az Európai Bizottság brüsszeli ülése után. A bejelentést azt követően tette, hogy átnézték az Európai Unió 2021-27-es költségvetését. A héten pedig Londonban tartanak még egy nemzetközi konferenciát, ahol Ukrajna háború utáni újjáépítéséről egyeztetnek majd.

Olaf Scholz német kancellár eközben felszólította Kínát, érvényesítse Oroszország feletti befolyását, hogy a háború minél előbb véget érhessen. Scholz a Reuters szerint a német fővárosban folytatott kétoldalú tárgyalásokat Li Csiang miniszterelnökkel. Ezt követően arról beszélt, hogy Kínának nem szabad fegyvert szállítania Oroszország számára, az ukrajnai háború pedig nem válhat befagyott konfliktussá.

A kancellár a berlini tárgyalásokon azt is elmondta Linek, hogy Németország nem szeretne elszakadni Kínától, helyette diverzifikálná inkább a kereskedelmet a kiegyensúlyozottabb kapcsolatok érdekében. Scholz úgy látja, a német vállalatoknak továbbra is kihívást jelent eljutni a kínai piacra, tisztességtelen üzleti feltételeket támasztanak szerinte az ázsiai országban.