Politikai szervezetté nyilvánították Georgiában a Transparency Internationalt

Politikai szervezetté nyilvánították Georgiában a Transparency Internationalt

Tüntetők a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoznak Tbilisziben 2024. május 28-án. (MTI/EPA/David Mdzinarisvili)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Választási célokat kitűző politikai entitássá nyilvánították a Transparency Internationalt (TI) Georgiában, így az nem vehet részt választási megfigyelőként az egy hónap múlva esedékes parlamenti választásokon.

A döntést a közvetlenül a miniszterelnökség alá tartozó Korrupcióellenes Hivatal hozta meg kevesebb mint két héttel azután, hogy a TI Georgia igazgatója, Eka Gigauri az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága előtt beszélt a civil szervezetek elleni törvényekről és más elnyomó eszközökről. A téma Georgiában nagyon aktuális a tavasszal elfogadott külföldi ügynöktörvény óta – utóbbi komoly tüntetésekbe torkollott és politikai válságba lökte az országot.

Többen úgy vélik, hogy az Amerikában elmondott kritikus beszédre történő válasz és büntető intézkedés a Korrupcióellenes Hivatal mostani döntése. Ben Cardin és Jeanne Shaheen demokrata, valamint Jim Risch és Pete Ricketts republikánus szenátorok egy közös nyilatkozatban fejezik ki aggodalmukat a TI Georgia ellen meghozott döntéssel kapcsolatban, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a szervezet ügyvezető igazgatóját megbüntetik a külügyi bizottság szeptember 12-i meghallgatása során tett tanúvallomása miatt. – Ezek a civil szervezetek aktívan részt vesznek a közelgő georgiai választásokat megfigyelő missziók előkészítésében, de nem vesznek részt a választási versenyben – áll az említett szenátorok nyilatkozatában, amely a bizottság hivatalos honlapján jelent meg.

Ugyan a Transparency International keresetet nyújtott be a Tbiliszi városi bíróságon, de a bíróság nem függesztette fel a Korrupcióellenes Hivatal vezetőjének határozatát, így a politikai pártokra megállapított szabályozások vonatkoznak rájuk is. Ez külön választási alap létrehozására kötelezi őket, és többek között tiltja a külföldről kapott támogatások fogadását és felhasználását, de ugyanígy tiltja, hogy anyagi támogatást kapjon bármilyen szervezettől, beleértve a Georgiában bejegyzett szervezeteket is. A döntés következtében a civil szervezet 24 éves fennállása során most először nem tudja ellenőrizni a választásokat.

„A választásokat szervezetként nem tudjuk megfigyelni, de egyéni erőfeszítéseink folytatódnak”, írta Eka Gigauri az X-en. – A miniszterelnökség által irányított Korrupcióellenes Hivatal mai határozata, amely a Transparency International Georgiat és igazgatóját választási célokat kitűző politikai entitássá nyilvánítja, túlmutat az alkotmányon és a nemzeti jogszabályok keretein és megmutatja a kormány félelmét a megfigyelő misszióktól. A kormány megkezdte az orosz törvénynek is nevezett külföldi ügynöktörvény betartatását – áll a több mint harminc szervezetet tömörítő „Az Én Hangom az Európai Uniónak” nevű koalíció nyilatkozatában.

A helyzet iróniája, hogy a Korrupcióellenes Hivatalt 2022 végén hozták létre az Európai Bizottság ajánlása nyomán. Fő célja a közintézményekben tapasztalható korrupció felderítése és a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. Ellenzéki hangok már akkor bírálták ennek a hivatalnak a felállítását, mondván, hogy nagy valószínűséggel ellenük és a különböző civil szervezetek ellen fogják azt alkalmazni.