Putyin: A nyugati szankciók a hadüzenetre hasonlítanak

Putyin: A nyugati szankciók a hadüzenetre hasonlítanak

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton arra figyelmeztetett, a nyugati szankciók hasonlítanak a hadüzenetre, de még annak a szintjét nem érték el – írta a Sky News

Az orosz elnök állami tévében elmondott beszédében megismételte: azt akarja, hogy Ukrajnát demilitarizálják, és hogy az országnak semleges státusza legyen. Azt is újból elmondta: reméli, hogy sikerül „nácimentesíteni” Ukrajnát. Szerinte Ukrajna elveszítheti államának jelenlegi formáját. „A mostani vezetésnek meg kell értenie, hogy ha folytatják azt, amit művelnek, akkor az ukrán állam jövőjét veszélyeztetik” – mondta, és hozzátette, hogy ha ez megtörténik, akkor ezért ők lesznek a felelősök.

Bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium gyakorlatilag végzett az ukrán katonai infrastruktúra megsemmisítésével. „Lőszer- és fegyverraktárak, légvédelmi rendszerek, légierő” – részletezte. Szerinte ezért van szó most az Ukrajna fölötti repüléstilalmi övezet bevezetéséről, de minden ilyen törekvést úgy értelmezne Oroszország, mint egy olyan beleszólás egy fegyveres konfliktusba, ami veszélybe sodorhatja az orosz katonákat.

Szerinte a mariupoli evakuációt azért kellett lefújni, mert „a neonácik senkit sem engedtek ki”. 

Az orosz hadseregről azt mondta, hogy csak és kizárólag hivatásos katonák vesznek részt a hadműveletben, egy katonát sem soroztak be, és nem is tervezik. Azt is elmondta, hogy Oroszországban nem tervezik bevezetni különleges veszélyhelyzetet, szerinte az országban nincs, és nem is lesz ilyenre ok.

Oroszország még február 24-én támadta meg Ukrajnát, a háború jelenlegi történéseiről itt olvashatják lapunk percről percre tudósítását.