Putyin az atomfegyverekre figyelmeztette a Nyugatot a szentpétervári fórumon

Putyin az atomfegyverekre figyelmeztette a Nyugatot a szentpétervári fórumon

Vlagyimir Putyin orosz elnök külföldi hírügynökségek vezetőivel találkozik a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében 2024. június 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml POOL/Vlagyimir Asztapkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nagyon komoly problémákhoz vezethet, ha nyugati fegyverekkel támadnak Oroszországon belüli célpontokat, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök külföldi újságíróknak a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A BBC szerint Putyin arra figyelmeztetett, hogy Moszkva nyugati célpontok elleni támadások más országok fegyverezhet fel. „Ha valaki úgy gondolja, hogy lehetséges ilyen fegyvereket szállítani egy háborús övezetbe, hogy azzal a területünket támadják, akkor nekünk miért nincs jogunk ugyanilyen kategóriájú fegyvereket szállítani a világ olyan régióiba, ahol csapásokat mérnek az adott országok helyszíneire?” – fogalmazott az orosz elnök, de nem részletezte, hogy melyik országokat támogatnák. Nemrég több ország, köztük az Egyesült Államok is zöld utat Ukrajnának, hogy bizonyos fegyverekkel Oroszországoni célpontokat támadjon.

Putyin azt mondta, hogy a Nyugat téved, amikor azt soha nem feltételezi, hogy Moszkva nem fog atomfegyvert használni. „Van egy nukleáris doktrínánk, nézzék meg, mit mond. Ha valaki fenyegeti a szuverenitásunkat és a területi integritásunkat, akkor minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk.Ezt nem szabad félvállról venni”. Putyin elutasította, hogy Oroszországnak tervei lennének a NATO megtámadására. „Nem szabad Oroszországot ellenségnek beállítani. Ezzel csak magatoknak ártotok, tudjátok? Azt hitték, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t. Teljesen megőrültek? Ki találta ezt ki? Ez teljes képtelenség, tudom? Teljes hülyeség” – mondta az orosz elnök. A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon egyébként Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is részt vesz.

A múlt heti washingtoni jóváhagyás után Ukrajna már a gyakorlatban is használt amerikai fegyvereket oroszországi célpontok ellen – számolt be az AP hírügynökség. Az információt az amerikai külügy hivatalosan nem erősítette meg, egy amerikai szenátor és anonim források azonban igen. Biden elnök múlt csütörtökön hagyta jóvá, hogy az ukrán hadsereg Harkiv környékén már orosz területen lévő katonai bázisok, repülőgépek vagy akár csapatösszevonások ellen is csapást mérhessen amerikai fegyverekkel. Ez a háború első bő két évében tabu volt. A döntés indoklása szerint a nyugati fegyverek révén Ukrajna jobban tudja védeni a kiszolgáltatott Harkivot és környékét a határ másik oldaláról indított csapásokkal szemben. Az Institute for the Study of War jelentése szerint az ukrán erők egy orosz S-300/400 légvédelmi ütegre mértek csapást Belgorod térségében, valószínűleg ezt már amerikai HIMARS-szal hajtották végre.