Putyin hadiállapotot rendelt el az elcsatolt régiókban

Putyin hadiállapotot rendelt el az elcsatolt régiókban

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferenciát tart az orosz Biztonsági Tanáccsal a vidéki elnöki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban 2022. október 5-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette szerdán, hogy aláírta a hadiállapotot elrendelő rendeletet az Oroszország által szinte senki által el nem fogadott, úgynevezett népszavazásokkal elcsatolt négy ukrajnai régióban, vagyis Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában – jelentette a TASS orosz állami hírügynökség. A nemzetbiztonsági tanács ülésén tartott beszédében Putyin azt mondta, hogy az általa elrendelt lépések növelik a gazdaság és az ipar stabilitását, és fellendítik a termelést a katonai erőfeszítések támogatására.

A Guardian tudósítása szerint úgy fogalmazott: „Nagyon összetett, nagyszabású feladatok megoldásán dolgozunk, hogy biztosítsuk Oroszország megbízható jövőjét, népünk jövőjét.” Putyin azt is bejelentette, hogy extra biztonsági hatásköröket kapnak a megszállt régiók oroszok által beiktatott vezetői. Az orosz föderációs tanács, amely a tervek szerint a biztonsági tanács ülésének végeztével ül össze, várhatóan ezután jóvá is hagyja a hadiállapot kihirdetését.

Nem részletezte Putyin, hogy mit takar a hadiállapot, de a Guardian szerint a jogszabályok arra utalnak, hogy az utazásra és a nyilvános gyűlésekre vonatkozó korlátozásokkal, szigorúbb cenzúrával és a bűnüldöző szervek szélesebb körű felhatalmazásával járhat. Kevin Rothrock, a Meduza független orosz hírportál szerkesztője szerint kijárási tilalom, utazási és tartózkodási korlátozások, katonai cenzúra, több titkosított adat, fegyverek és kábítószerek korlátozása és lefoglalása, a munkabeszüntetés tilalma, kényszermunka és még sok minden más is jöhet.

Emellett kiadott egy rendeletet is Putyin, amellyel korlátozza az Ukrajnával szomszédos nyolc régióba való be- és kiutazást. Az intézkedések az Ukrajnához közeli Krasznodar, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Kurszk és Rosztov déli régióira, valamint a Krím és Szevasztopol területére vonatkoznak. Putyin közölte, hogy további felhatalmazást ad valamennyi orosz tartomány vezetőjének a közrend fenntartására és a termelés növelésére Moszkva nyolcadik hónapja tartó háborújának támogatására.

Putyin beszédében „sátánistáknak” nevezte az ukrán hatóságokat, akik „figyelmen kívül hagyták” Oroszország figyelmeztetéseit. „Oroszország többször is esélyt adott a sátánisták parancsnokságának, hogy térjenek észhez. De minket nem hallgattak meg, vagy figyelmen kívül hagytak. Most minden másképp lesz, mi fogjuk diktálni a feltételeket” – mondta Putyin.

Nem sokkal Putyin kijelentései után szóvivője, Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, hogy a kormány nem tervezi az ország nemzetközi határainak lezárását.

Jake Cordell, a Reuters munkatársa szerint a Kreml tényleges rendeletei sokkal messzebbre mennek annál, mint amit Putyin a hadiállapotról szóló beszédében elmondott: új, átfogó biztonsági intézkedéseket, mozgáskorlátozásokat, járműellenőrzéseket és nagyszabású „gazdasági mozgósítást” vázolnak fel Nyugat- és Dél-Oroszország nagy részén.

A Guardian szerint a bejelentést nem lehet függetleníteni attól, hogy orosz tisztviselők figyelmeztettek a déli Herszon város elleni fenyegető ukrán támadásra.