Közel félmillió embert kellett evakuálni a Yagi miatt

Közel félmillió embert kellett evakuálni a Yagi miatt

 A Yagi után, a Fülöp-szigeteken (Forrás: REUTERS/Eloisa Lopez)

Fotó: Eloisa Lopez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

400 ezer embert evakuáltak a kínai turistaparadicsonként ismert Hainanról a Yagi szupertájfun miatt. 

A BBC azt írja, a Yagi a hét elején a Fülöp-szigetek északi részén pusztított, itt az áradások és földcsuszamlások miatt 13 ember halt meg. Azóta megduplázta az erejét, a széllökései már a 240 km/órát is elérhetik. A Yagi szupertájfunként körülbelül egy 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg.

A Yagi miatt a helyi hatóságok hatalmas, pusztító erejű szélviharra figyelmeztetnek. Leállították a közlekedést, az iskolák pedig zárva maradnak a déli régió egyes részein. A turisztikai látványosságok már szerda óta zárva tartanak és a világ leghosszabb tengeri átkelőjét, az 55 kilométeres Hongkong-Makaó hidat is lezárták.

A kínai hatóságok szerint a Yagi lesz a legerősebb tájfun, amely az utóbbi évtizedben elérte a déli partokat. A meteorológusok katasztrofális károkra készülnek a szomszédos Guangdongban is, amely Kína legnépesebb tartománya.

Címkék: áradás, tájfun, Yagi