Putyin „úgy döntött”, nem vesz részt személyesen a BRICS-országok augusztusi találkozóján

Putyin „úgy döntött”, nem vesz részt személyesen a BRICS-országok augusztusi találkozóján

Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszéde 2023. június 26-án (Fotó: AFP via Europress/Natalia Kolesnikova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik el a Dél-afrikai Köztársaságba a BRICS-országok augusztusban tartandó találkozójára – adta hírül a dél-afrikai elnöki hivatal közlése alapján az MTI. A közlemény szerint „közös megegyezés” született arról, hogy Putyin nem vesz részt személyesen a csúcstalálkozón, helyette Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli a rendezvényen. Az országcsoport többi vezetője jelen lesz a találkozón.

Mint arról lapunkban már olvashattak, idén Dél-Afrika rendezi meg a BRICS-országok csúcstalálkozóját, ahol Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika vezetői ülnek majd össze. Csakhogy március 17-e óta Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényeben, melyet az afrikai ország is jóváhagyott, így le kellene tartóztatniuk az orosz elnököt, amint kilép a repülőgépéből.

A dél-afrikaiak már korábban felajánlották, hogy az orosz elnök online vehetne részt az eseményen, ez azonban először nem felelt meg Moszkvának. Az is szóba került, hogy a találkozót áthelyezik Kínába, mert ott nem érvényes az elfogatóparancs, ez ellen azonban Brazília és India emelte fel a hangját. A harmadik szóba jöhető megoldás az volt, hogy a külügyminisztérium vezeti a moszkvai delegációt, ám korábban az orosz kormány visszautasította. Most azonban azt nyilatkozták, hogy úgy is teljes értékű lesz a részvételük, hogy Lavrov, és nem Putyin jelenik meg személyesen a találkozón.

Címkék: Vlagyimir Putyin, BRICS