Radioaktív sugárzás elleni teendőkről szólnak az amerikai plakátok

Radioaktív sugárzás elleni teendőkről szólnak az amerikai plakátok

Feltételezett szovjet nukleáris fegyver tárolására használt bunker az északnyugat-lengyelországi Kłominóban (Fotó: 7oanna/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több helyen is a radioaktív sugárzás elleni teendőkről szóló plakátok jelentek meg az Egyesült Államokban. A Gizmodo szerint szeptember elején is kitettek már ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseket a New York-i Port Authority Trans-Hudson metróvonal állomásain és szerelvényein. Ezen a vonalon naponta átlagosan több mint 153 ezer ember utazik.

Tavasszal egy New Jersey-beli plázában is megjelent ugyanilyen plakát, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) pedig a honlapján tájékoztatott a sugárfertőzés veszélyeire. A plakáton arra kértek mindenkit, hogy sugárfertőzés esetén az épület belsejében, annak közepén helyezkedjenek el, és kövessék a rádión, tévén és mobilon érkező híreket. A tájékoztatást a Nemzetbiztonsági Minisztérium adta ki.

Az amerikai egészségügyi minisztérium eközben közzétette, hogy 290 millió dollárt költ a sugárbetegség elleni gyógyszerre, az Nplate-re. A minisztérium részéről a Reuters-nek elmondták, azért tesznek így, hogy felkészüljenek az országot érintő fenyegetésekre. Ezek között pedig egy nukleáris támadás lehetőségét is számon tartják.