Razziáznak a pozsonyi parlament épülete előtt

Razziáznak a pozsonyi parlament épülete előtt

(Fotó: Gerd Altmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendőrök és kommndósok jelentek meg csütörtök kora délután a pozsonyi parlament épülete előtt – írja a Körkép szlovákiai magyar portálra hivatkozva az Index.hu. A portál szerint hat rendőrautót és 20 járőrt lehetett látni.  Az egyik kormányzó párt, a Szabadság és Szolidaritás Facebook-posztban írt arról, hogy a rendőrök feltehetően Peter Žigáért, az előző kormány gazdasági miniszteréért jöttek, akit a délelőtti órákban helyezett vád alá a a legsúlyosabb törvénytelenségeket vizsgáló Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA).

Peter Žiga a volt kormánypárt, a Smer–Szociáldemokrácia egykori tagja, jelenleg a pártból kivált Hang–Szociáldemokráciában politizál. A gyanú szerint 2016-ban megkérte Norbert Bödör nyitrai vállalkozót, hogy adjon át 50 ezer euró kenőpénzt Bernard Slobodníknak, a szlovák pénzügyőrség akkori igazgatójának. Ennek a fejében a hatóságnak el kellett felejtenie a vizsgálatot egy csalási ügyben, amelyben az unokaöccse cége is benne lehet – írja az Index. 

Mint arról lapunk is beszámolt, jelentős tisztogatás indult meg Szlovákiában, már több mint egy hónapja zajlanak a letartóztatások északi szomszédunknál. A korrupcióellenes hadjárat indításával lényegében betartotta választási ígéretét Igor Matovic szlovák kormányfő.

A tisztogatás keretében november elején a Tisztítótűz nevet viselő akcióban őrizetbe vették Tibor Gaspar korábbi rendőrfőkapitányt, valamint a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) két korábbi vezetőjét. Milan Lucanskyt is letartóztatták, aki Gaspar lemondása után lett országos rendőrfőkapitány 2018 májusában. Rajta kívül Daniel Cechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét, Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét, valamint Boris Benát, a szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori igazgatóhelyettesét is őrizetbe vették. A csütörtöki események alapján úgy tűnik, a „Tisztítótűz” már a politikusokat is eléri.