Saját államát is elbukta Trumppal szemben a volt elnök párton belüli kihívója

Saját államát is elbukta Trumppal szemben a volt elnök párton belüli kihívója

Nikki Haley és Donald Trump (Fotó: Facebook/Amerikai ENSZ-nagykövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2024-es republikánus elnökjelölti előválasztások talán legkellemetlenebb vereségét szenvedte el Donald Trumppal szemben Nikki Haley. A volt elnök ugyanis abban a Dél-Karolinában is messze megverte korábbi ENSZ-nagykövetét, ahol Haleyt amúgy kétszer is kormányzónak választották. A dél-karolinai volt a Republikánus Párt ötödik előválasztási helyszíne, és ezt is nagy fölénnyel húzta be Trump: a CNN tudósítása szerint Trump 59,8, míg Haley 39,5 százalékot szerzett.

Haleynek a vereség azért lehet fájó, mert 2011 és 2017 között, ENSZ-nagyköveti kinevezésig volt a kormányzó Dél-Karolinában. És még az sem lehet „enyhítő körülmény” számára, hogy a szövetségi állam amúgy nagyon konzervatív és Trump ott korábban mindig tarolt. Ami ennél is fájóbb lehet a politkusnő számára az az, hogy egyre nyílvánvalóbb, csodával érne fel, ha nem Donald Trumpot indítanák újra elnökjelöltnek a republikánusok.

A delegáltak közül Trump 107, míg Haley 17 támogatását zsebelte be eddig. Ahhoz, hogy valaki a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, a 2429 delegált közül 1215 támogatását kell elnyernie a párt nyári elnökjelölő konvencióján.