Sürgősségi engedélyt kapott a WHO-tól az AstraZeneca vakcinája

Sürgősségi engedélyt kapott a WHO-tól az AstraZeneca vakcinája

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn engedélyezte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag sürgősségi felhasználását, tovább bővítve ezzel a viszonylag olcsó vakcinákhoz való hozzájutást a fejlődő országokban – adja hírül az MTI.

A WHO genfi közleménye szerint a jóváhagyott oltóanyagot az AstraZeneca-SKBio dél-koreai, illetve az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár állítja elő.

„Most minden készen áll a vakcinák gyors forgalmazásához, de tovább kell bővítenünk a termelést” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója.

A WHO néhány nappal azután adta ki a hivatalos engedélyt, hogy a szakértői tanácsadó bizottsága ideiglenesen ajánlotta a védőoltást. Mint közölte, hogy két adagban kell beadni, 8-12 hét különbséggel, felnőttek számára, és felhasználható azokban az országokban is, ahol a vírusnak a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított változata is elterjedt.

Az Európai Gyógyszerügynökség január 29-én, Magyarország – külön vizsgálat nélkül – január 21-én adott zöld jelzést az AstraZeneca vakcinájának.