Svájcban népszavazás dönt a vírus miatti korlátozásokról

Svájcban népszavazás dönt a vírus miatti korlátozásokról

A koronavírus miatt hozott korlátozások ellen tüntetnek Genfben 2021. október 9-én (MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár a lakosság alig kétharmadának oltottságával a svájciaké az egyik legalacsonyabb oltottsági arány Nyugat-Európában, és exponenciálisan növekszik a fertőzések száma, hetente 40-50 százalékkal több a fertőzött, a svájci egészségügyi miniszter nemcsak, hogy nem rendel el újabb szigorításokat, de ma egy népszavazás dönthet az eddigi korlátozások némelyikének felfüggesztéséről - írja a BBC alapján az Euronews.

A svájci kormány a járvány kezdetétől fogva megpróbált egyensúlyozni: intézkedéseket hozott a Covid terjedésének megfékezésére, ugyanakkor igyekezett hű maradni a közvetlen demokrácia svájci rendszeréhez, amelyben a kormánynak kevés hivatalos hatalma van, és az embereké a végső szó. Az alpesi közösségekben még él a függetlenségükre való történelmi büszkeség, a kormányzati intézkedésekkel szembeni bizalmatlanság.

Svájcban a lezárások sosem voltak olyan szigorúak, mint szomszédainál. Az emberek akkor mozoghattak a szabadban, amikor csak akartak, és az iskolákat is csak néhány hétre zárták be.

Bevezették a Covid-igazolványt, amely vagy a védőoltást, vagy a negatív tesztet, vagy a megbetegedés utáni védettséget igazolja. Szeptember óta csak ennek felmutatásával lehet belépni a bárokba, kávézókba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sporteseményekre és az egyetemi órákra.

A kormány azt remélte, hogy az intézkedések ösztönözni fogják az embereket a védőoltások beadására. Ehelyett sokan az utcára vonultak, számos erőszakos demonstrációt is tartottak, mások pedig elég aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a vasárnapi népszavazáson megtámadják a Covid-igazolványt.

Az egészségügy helyzete, akárcsak más európai országokban, Svájcban is kiélezett. Az alpesi országban azonban az egészségügyi dolgozók összefogtak és szavazást kezdeményeztek az állapotok javításának érdekében. Az emberek ma erről is szavazni fognak.

Az előrejelzések szerint a szavazóképes lakosság 70 százaléka van az egészségügyi dolgozók pártján. A megszorítások fenttartása ellen az előrejelzések szerint az emberek 60 százaléka szavazhat.

Címkék: Svájc, COVID–19