Szijjártó Péter: Oroszország segít az Almatiban ragadt magyarok evakuálásában

Szijjártó Péter: Oroszország segít az Almatiban ragadt magyarok evakuálásában

Járőröző kazah katonák Almatiban 2022. január 7-én (Fotó: MTI/AP/Vaszilij Kresztyjanyinov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz külügyminisztérium segít a Kazahsztánban, Almatiban ragadt magyarok evakuálásában – erről állapodott meg vasárnap Szijjártó Péter és Szergej Lavrov. A magyar külügyminiszter konkrétumokat ugyan nem árult el, de azt bejelentette, hogy a főkonzulátusok már le is egyeztették a technikai részleteket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy hétfőn jó hírekről számolhatnak be.

Mint arról lapunk is írt, ketten már itthon vannak a segítséget kérő magyarok közül, heten azonban még arra várnak, hogy elhagyhassák Kazahsztánt. Közülük négyen még mindig a zavargások epicentrumában, Almatiban tartózkodnak. Egyikük – Sebestyén Péter – az ATV Híradójának azt mondta, hogy akár már hétfőn elhagyhatják Almatit.

Szijjártó Péter korábban arról beszélt, hogy összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez. A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van, miután a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. A demonstrálók több középületet kifosztottak és felgyújtottak, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pedig arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.