Tíz golyóval végeztek ki otthona előtt egy görög újságírót

Tíz golyóval végeztek ki otthona előtt egy görög újságírót

Életkép a görög radikális baloldal egyik kedvelt athéni városnegyedében, Exarcheiában (Fotó: aesthetics of crisis/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brutális kivégzés történt pénteken Athén egyik déli elővárosában: otthona előtt kivégeztek egy bűnügyi újságírót. Az Íkatimeríni görög napilap beszámolója szerint a szombati boncolásból kiderült, az 52 éves Jórgosz Karaivaz testében tíz golyót találtak. A helyszínen egyébként 17 töltényhüvelyt találtak a helyszínelő rendőrök. Mivel a környéken élők a rendőrség szerint nem hallottak semmit, ezért feltételezik, hogy a lövéseket hangtompítóval ellátott fegyverből adták le – írja az MTI. A polgári védelemért felelős miniszter az ERT görög állami tévécsatornának arról beszélt, a görög kormány Karavaiz meggyilkolásának mielőbbi felderítését ígéri.

Ugyan a konkrét indítékok egyelőre nem ismertek, Mihalisz Kriszokojdisz szerint a gyilkosság kapcsolatba hozható a szervezett bűnözéssel. „Az elmúlt három évben számos célzott gyilkosság történt, a rivális csoportok között valóságos háború dúl” – idézte a politikust az ERT. Görög beszámolók szerint a nyomok egyértelműen célzott kivégzésre utalnak, a lövések közül kettő érte az újságíró fejét, míg hat a mellkasát. A gyilkosságot állítólag két férfi hajtotta végre, akik egy motorral érkeztek a tett helyszínére. A nyomozók szerint a tettesek „profi bérgyilkosok” lehettek.

A Greekreporter.com hírportál szerint Karaivaz országosan ismert oknyomozó tévés újságíró volt, aki rendőrségi és jogi ügyekkel foglalkozott a kereskedelmi STAR tévében. Éppen hazafelé tartott a legújabb műsorát követően, amikor kivégezték. Kollégái szerint a gyilkosok egy olyan bűnszövetkezet megrendelésére dolgozhattak, amely tevékenységével Karaivaz foglalkozott.

Legutóbb tizenegy éve végeztek ki hasonló módszerrel újságírót Görögországban, Szókratész Gioliászt 2010. július 19-én szintén a saját otthona előtt lőtték le. Őt két pisztolyból legkevesebb 15 lövés érte. A tetteseket a mai napig nem fogták el, ám a gyilkos fegyvereket később sikerült azonosítani: korábban egy szélsőbaloldali terrorista csoport használta őket.

Az üggyel kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke is megszólalt. Ursula von der Leyen elítélte a gyilkosságot, „megvetendő, gyáva tettnek” nevezve azt, a Twitteren pedig azt írta, „Európa kiáll a szabadságjogokért, amelyek közül a sajtó szabadsága az egyik legszentebb”.

A Riporterek Határok Nélkül legfrissebb összeállítása szerint Görögország 180 országból a 65. azon a listán, amelyen a sajtószabadság helyzetét rangsorolják. Hét éve még ugyanezen a listán a hellének a 99. voltak. Ettől függetlenbül azt ugyanakkor az újságírói szervezet megjegyezte, a jobbközép Új Demokrácia 2019 júliusi választási győzelme óta a közmédia teljes mértékben Kiriakosz Micotakisz kormányfő kézi irányítása alá került, ami aláássa a sajtószabadság helyzetét.