Tízszer annyi fertőzött lehet Németországban, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak

Tízszer annyi fertőzött lehet Németországban, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak

Védőmaszkos dolgozók a Volkswagen zwickaui összeszerelőüzemében 2020. április 23-án, miután a koronavírus-járvány miatt leállított termelés újraindult az üzemben (Fotó: MTI/AP/DPA/Hendrik Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bonni Egyetem kutatói arra jutottak, hogy Németországban csaknem 1,8 millió ember kaphatta már el a koronavírus okozta betegséget, vagyis több mint tízszer annyian, mint ahány pácienst hivatalosan regisztráltak – számol be a The Guardian. A szakmai ellenőrzés előtt álló tanulmány konklúziója szerint a kutatási eredmény ismét felhívja a figyelmet rá, hogy rengeteg tünetmentes beteg lehet, akik azokban ugyanúgy fertőzhetnek.

A kutatócsoport 919 ember vér- és nyálkahártya-mintáját vizsgálva jutott a fenti következtetésre. A felmérést a holland határhoz közeli Heinsberg településen végezték, ahol az egyik legmagasabb a halálozási arány Németországon belül. Az eddig ismert adatokat vetették össze a most végzett vizsgálat eredményeivel, és ez alapján határozták meg a 0,37 százalékos halálozási arányt, amelyet aztán az országos statisztikára vetítve megkapták az 1,8 millió lehetséges fertőzöttet.

Nem ez az első alkalom, hogy Németországban megkísérelték meghatározni a fertőzöttség valódi méretét. A Gangelt településen végzett átfogó tesztelésből kiderült, a 12 ezer helyi lakos hetedének szervezetében találtak ellenanyagot, vagyis feltehetően ennyien kapták el a fertőzést. Hangsúlyozták ugyanakkor a kutatók, hogy csupán előzetes eredményekről van szó, és azokat nem lehet automatikusan rávetíteni Németország egészére, mivel a településen a fertőzöttek aránya magasabb az országosnál.

200 millió beteg? A dohányzás véd? 20 méterről is fertőzünk? Minden, amit (nem) tudunk a járványról | Magyar Hang

Magyarországon május 1-jén indult két hétig tartó vizsgálat annak megállapítására, hogy hányan kaphatták el a betegséget itthon. A reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával indult átfogó szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző egyetem végzi. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, az új koronavírussal kapcsolatos járványügyi védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének meghatározása úgy, hogy az megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuljon.