Trócsányi már nem pályázik az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöki posztjára

Trócsányi már nem pályázik az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöki posztjára

Trócsányi László (Fotó: Wikipédia/EU2016 SK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi igazságügyi minisztert uniós biztosnak és az EP alkotmányügyi bizottsága alelnökének is jelöltette magát annak ellenére, hogy a két poszt összeférhetetlen. Most kiderült, hogy utóbbi pozícióért mégsem száll ringbe, ami arra utal, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kijelölhette Trócsányi feladatkörét. A végső döntést azonban a parlament hozza meg.

Tavaly decemberben döntött a Fidesz választmánya a párt európai parlamenti listájáról. Már akkor egyértelmű volt tehát, hogy Trócsányi László akkor igazságügyi miniszter azért lesz listavezető, mert őt jelöli majd a magyar kormánypárt uniós biztosnak. Az EP választási kampányban és azt követően sem változott Orbán Viktor és a párt álláspontja Trócsányit illetően.

Ugyanakkor mai napig lehet hallani olyan hangokat, hogy az Európai Parlamentben nehéz órák várnak majd Trócsányira a szakbizottsági meghallgatáson, éppen azért, mert az általa jegyzett döntések miatt támadják a leggyakrabban a magyar kormányt. Ez oda is vezethet, hogy a parlamentben a magyar jelölt miatt megvétózzák az egész Európai Bizottságot és akkor új magyar jelöltre lesz szükség. (A kormánynak van B verziója, elsőként lapunk számolt be még június végén. Győri Enikő korábbi külügyminisztériumi államtitkár, egykori római és madridi nagykövet lehet a cserejátékos. Sajtóértesülések szerint szóba került Járóka Lívia EP-képviselő neve is.)

Trócsányi jelölése akadályozhatja a Leyen-bizottság megalakulását | Magyar Hang

Orbán Viktor az elsők között nevezte meg Trócsányi László személyében biztosjelöltjét, mégsem borítékolható, hogy bármilyen posztot is kap, mert sok tagállam már jelezte, őt nem szavazzák meg. Ha így lesz, akkor a bizottság sem alakul meg, mert azt egyetlen biztosjelölt leszavazása is megakadályozza - olvasható a 444.hu elemzésében.

Mindettől függetlenül mindjárt a májusi európai választások után, tehát már a parlament új struktúrájában a Fidesz bejelentette, hogy egy másik posztra, az alkotmányügyi bizottság alelnökének is jelölik Trócsányi Lászlót. A biztosi szék és az EP-tisztség egymást kizárja, tehát már akkor lehetett tudni, hogy legfeljebb csak átmeneti időre válhat Trócsányiból alelnök, illetve ha uniós biztosi pozíció mégsem jönne össze, akkor ez lehetett volna hosszabb távú megoldás is.

Azonban júliusban elhalasztották a szavazást a ez utóbbi tisztségről, mert a legtöbb párt közölte: nem támogatják a fideszes jelöltet. Így a döntést őszre napolták, kedden, szeptember 3-án délelőtt 11-re tűzték napirendre. Kevesebb mint egy nappal a szavazás előtt azonban a Fidesz EP-frakciója közölte: „Trócsányi László hivatalosan európai uniós biztosjelölt lett, ezért nem tudja felelősséggel vállalni az EP alkotmányügyi bizottságában az alelnöki jelölést.”

A közleményben olvasható az is, hogy erre a tisztségre más fideszes jelöltet állítanak majd a későbbiekben. Trócsányi László egyébiránt az elmúlt hetekben kétszer is találkozott az Európai Bizottság megválasztott elnökével, a német Ursula von der Leyennel, így minden bizonnyal ő már tudja, milyen portfóliót szánnak neki az új biztosi testületben, azonban ezeket hivatalosan még nem hozzák nyilvánosságra. A magyar kormány és Trócsányi László is elsősorban a bővítési területet jelölte meg, mint hozzá közel álló portfóliót.

Bukik-e Hidvégi Balázs?

Szerdán a fideszes Hidvégi Balázsra vár néhány nehéz pillanat: az Európai Parlament polgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában szintén alelnöknek jelölték, azt követően is, hogy júliusban az ő esetében ugyancsak elhalasztották a szavazást, mert nagyon komoly tiltakozást váltott ki a jelölése.