Újabb börtönbüntetést kapott a George Floyd halálában tettestársként vádolt egyik rendőr

Újabb börtönbüntetést kapott a George Floyd halálában tettestársként vádolt egyik rendőr

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők a washingtoni Fehér Ház előtt, a Lafayette Parkban 2020. június 2-án (Fotó: MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minnesota állam egy bírósága három és fél év börtönre ítélte azt a volt rendőrt, aki 2020. májusában 3 társával részt vett a George Floyd halálával végződő intézkedésben, a férfi szövetségi bűncselekményért már börtönbüntetését tölti.

Alexander Kueng a pénteki ítélethirdetésen videókapcsolaton keresztül vett részt, és nem élt az utolsó nyilatkozattétel lehetőségével. Az egykori rendőr még októberben bűnösnek vallotta magát emberölésben való bűnrészességben, valamint felbujtásban, amiért cserében ezt a két vádpontot ejtette az ügyész.

A büntetésbe beszámítják a már letöltött napokat, így a férfinak – az amerikai igazszolgáltatás állami és szövetségi rendszerében alkalmazott különböző kegyelmi eljárásokat is figyelembe véve – 2 és fél évet kell börtönben töltenie. A bíró emellett örök életére eltiltotta a lőfegyver viselésétől.

Alexander Kueng volt az a rendőr, aki a George Floyd halálát okozó intézkedés során az áldozat hátára térdelt, miközben a perben fő vádlottként elítélt Derek Chauvin a nyakánál fogta le mintegy 9 percen át. Az intézkedésben még két másik rendőr vett részt, akit szintén bíróság elé állítottak az emberölésben való bűnrészesség vádjával.

Az incidens vizsgálatának kezdetén mind a négy rendőrt elbocsátották a szolgálatból. A George Floyd-ügy az egész Egyesült Államokra, és a világ több országára kiterjedő tüntetéshullámot indított el, ami a faji megkülönböztetésre és az afroamerikaiakkal szembeni rendőri erőszakra akarta felhívni a figyelmet, a megmozdulásokat több amerikai nagyvárosban erőszakos cselekmények kísérték.

(MTI)