Újabb fekete rekordok világszerte

Újabb fekete rekordok világszerte

Ferenc pápa Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldást mond az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százezernél is több fertőzött Amerikában (csak ma 15 ezer új eset és még csak kora délután van a nyugati parton), Olaszországban 969 halott és csaknem ötezer új eset, Spanyolországban 569 halott és 6200 új fertőzött a mai napon, és a sor hosszan folytatható. Németországban is hétezer új fertőzöttet regisztráltak, de még mindig sikerül nagyon alacsonyan tartani a halottak számát – ma hetvenöt beteget nem tudtak tovább életben tartani.

Németországban a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 47 278 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 26,6 százalékkal több azt egy nappal korábbi 37 323-nál. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 206-ról 281-re emelkedett. A fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen, bő 10 százalékponttal emelkedett az utóbbi napok 15 százalék alatti szintjéhez képest.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. Heiko Maas külügyminiszter csütörtök késő esti közleménye szerint legkevesebb 47 beteget vesznek át olaszországi kórházakból.

Hollandiában péntekre virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 78-cal a halottak száma. Az országban összesen 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

A holland egészségügyi hivatal szerint, azonban a fertőzöttek számának növekedése sokkal lassabb, mint ahogy várható volt. „A korlátozási intézkedések sokat segítettek a terjedés lelassításában" – számol be a hivatal sajtóközleménye.

Luxemburgban péntek reggelre a új fertőzések száma százzal kevesebb volt, mint az előző nap, így a több mint félmillió lakosú országban 1453 fertőzött van. A halálos áldozatok száma öt nap után nyolcról kilencre növekedett. A nagyhercegségben egy hét alatt négyszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Belgiumban a pénteki adatok 1040 további ember kapta el a vírust, így az összes igazolt fertőzött száma az országban 7284-re emelkedett. További 69 haláleset is történt 24 óra leforgása alatt, a halálozások száma így összesen 289. A belga kormány péntek este úgy döntött, hogy két héttel, április 18-ig meghosszabbítja a korlátozó intézkedéseket az országban.

Meredeken nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Törökországban pénteken. Recep Tayyip Erdogan török elnök a késő esti órákban egyebek mellett bejelentette, hogy országa felfüggesztett minden külföldi légijáratot. Ankarai sajtótájékoztatóján Fahrettin Koca egészségügy-miniszter azt közölte, hogy egy nap alatt 3629-ről 5698-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek, 75-ről 92-re pedig a halottak száma.

Törökországban az utóbbi három napban – részben az elvégzett koronavírus-tesztek számának növelésével – ugrásszerűen emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökön 3629, szerdán 2433, kedden pedig még 1872 volt. A hatóságok az elmúlt hetekben összesen csaknem 48 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban közel 15 ezret.

Erdogan pénteki beszédében arra kérte az ország 83 milliós lakosságát, hogy vonuljon önkéntesen karanténba, és csak bevásárolni menjen el otthonról, lehetőleg kerülve a tömegközlekedést, valamint mindenhol tartva az emberek között az előírt távolságot.

Franciaországban 24 óra alatt 299-cel 1995-ra emelkedett a fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma – közölte péntek este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. A növekedés valamivel alacsonyabb, mint az előző 24 órában.

A 32 964 regisztrált beteg közül 15 732-an vannak kórházban, közülük 3787-en intenzív osztályokon, ez 412-vel több, mint csütörtök este. A Covid-19 fertőzöttek ellátásban 632 egészségügyi intézmény vesz részt országszerte. A súlyos betegek egyharmada 60 év alatti, 42-en 30 évnél fiatalabbak. Március 1. óta a felgyógyultak száma is növekszik napról napra, csaknem 5700-an hagyhatták el a kórházakat. A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány „nagyon szélsőséges hulláma várható” Franciaországban, és „a helyzet nehéz lesz a következő napokban”. „Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani” – fogalmazott a kormányfő.

Csehországban péntek este 2279 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván, 217-tel többet, mint reggel – közölte az egészségügyi tárca a honlapján. A cseh közszolgálati hírtelevízió szerint 10-ről 11-re emelkedett a fertőzésből kigyógyultak száma. A cseh egészségügyi tárca pénteken elrendelte, hogy az idősotthonokban a rendelkezésre álló ágykapacitás tíz százalékát el kell különíteni és fel kell készíteni az esetleges koronavírusos esetek kezelésére.

A pénteken ismertetett adatok szerint egy nap alatt 185-tel emelkedett a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezetője péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgálat több mint 30 ezer ággyal bővíti a kórházi ellátó kapacitást. Az NHS nyilvántartása alapján eddig 769-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

A pénteken bejelentett 185 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A tájékoztatás szerint az elmúlt egy napban elhunytak közül a legfiatalabb 29, a legidősebb 98 éves volt, és négy kivételével mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.

Annak a négy áldozatnak az életkora, akinek nem volt régebb óta fennálló betegsége, 82 és 91 év között volt. A brit egészségügyi minisztérium pénteki adatai alapján az előző napi 11 658-ról 14 579-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Spanyolországban eddig 64 ezer fertőzést szűrtek ki, egyetlen nap alatt 7800 újat igazoltak a vizsgálatok. A halálos áldozatok száma meghaladta a 4800-at, 769-en az elmúlt 24 órában hunytak el. Több mint 9300-an pedig már legyőzték a fertőzést, a gyógyultak száma mintegy 2300-zal növekedett az elmúlt egy napban.

A belügyminisztérium információi szerint a rendőrök és csendőrök közül mintegy 700-an kapták el a koronavírust, a hadsereg 170 fertőzöttről adott tájékoztatást. Az egészségügyi dolgozók közül több mint 9400-en fertőződtek meg.

Az amerikai képviselőház is elfogadta a több mint 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amely enyhíteni igyekszik a vírus miatti nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára. Az Egyesült Államokban történelminek minősített és az amerikai történelemben valóban az eddigi legnagyobb gazdasági csomagterv ténylegesen 2200 milliárd dollár értékű.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök a szavazás előtti vita lezárásaként kiemelte: „nemzetünk a koronavírus járványa miatt történelmi méretű gazdasági és egészségügyi szükséghelyzettel néz szembe”. A házelnök jelezte egyben, hogy a törvényhozók előkészítenek majd egy újabb gazdasági csomagtervet is. A törvényjavaslatot a szenátus már csütörtökre virradó éjjel megszavazta.

Donald Trump péntek délután a Fehér Házban – az új típusú koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagjainak és a kormányzat más tagjainak, valamint a törvényhozás republikánus vezetőinek jelenlétében – aláírta, és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által megszavazott gazdasági csomagot. Az aláírási ceremónián mondott rövid beszédében az elnök hangsúlyozta, hogy a járvány után Amerika „erősebb lesz, mint valaha”.

Mivel világszerte dübörög a járvány, így különösen erős volt péntek kora este Ferenc pápa imádsága az üres, esőben ázó Szent Péter téren. „Ébredj Uram, ne hagyj minket magunkra a viharos tengeren, áldd meg a világot, adj egészséget a testnek, nyújts vigaszt a szívnek!” – ezekkel a szavakkal kérte a mindenható segítségét. A történelmileg példátlan eseményen Ferenc pápa példaképnek állította elénk az orvosokat, az ápolókat, az élelmiszerüzletek alkalmazottait, a rendfenntartó erőket. Ők mind-mind az életüket áldozzák értünk – mondta.

„Azt hittük, egészségesek maradhatunk egy beteg világban. Egy világban, ahol háborúk dúlnak, és melyen eluralkodott az igazságtalanság. Besötétedett, sötét árnyak telepedtek tereinkre, utcáinkra, városainkra. Félelmünkben nem tudjuk, mit tegyünk. Rádöbbentünk, hogy mindnyájan egy csónakban evezünk, s bár sérülten tévelyegve, érezzük, hogy partra csak együtt evezve juthatunk” – hangzott el Ferenc pápa ajkáról a szó, majd megáldotta a Földkerekséget, és csókot lehelt arra a feszületre, amely a XV. században megmentette Rómát a pestisjárványtól.

Címkék: koronavírus