Uniós egészségügyi biztos: Nem segít sokkal többet az FFP2-es maszk

Uniós egészségügyi biztos: Nem segít sokkal többet az FFP2-es maszk

Fotó: dronepicr, Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs meggyőződve róla, hogy az FFP2-maszkok hatékonyabban segítik a járvány elleni védekezést, mint a többi maszk – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). A hivatal álláspontjáról a dél-tiroli Tagesschau írt, ezt szemlézte az Azonnali. Az ECDC úgy tartja, az FFP2-maszkok kötelezővé tételének várható többletértéke nagyon alacsony, a költségek és az esetleges hátrányok pedig szintén nem szólnak mellette.


Az Európai Unió egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa, Sztella Kiriakidesz szintén hasonló véleményének adott hangot. Mint mondta, egyetért az ECDC-vel, szerinte az FFP2-maszkok mindennapi használatának szükségességét nem lehet elég erős bizonyítékokkal alátámasztani. Szerinte a koronavírus új mutációinak megjelenése sem indokolja ezt.

Bajorország január 12-én tette kötelezővé minden boltban és a tömegközlekedésen az FFP2-maszkok használatát. Dél-Tirol is fontolgatja, hogy előírja ezt a buszokon és a villamosokon, illetve a tanárok számára.

Miután az FFP2-maszk szorosan rátapad az arcra, nagyobb védelmet nyújthat a szennyező részecskék ellen. Ugyanakkor épp ezért jóval korlátozottabban viselhető, illetve drágább is. Az FFP2-es maszkok ára Magyarországon többnyire ötszáz-háromezer forint között mozog.

A DW.com-on korábban szakértőkre hivatkozva azt írták: problémás az FFP2-maszkok kötelezővé tételében, hogy kizárólag helyes használat esetén védenek jobban. Ez azt is jelenti, hogy csak néhányszor lehet felvenni, és utána újat kellene vásárolni, ami viszont az ára miatt feltehetőleg még kevésbé lenne jellemző, mint az egyéb maszkok esetében. Emellett az arcra tapadó jellege miatt jóval kényelmetlenebb lehet sokak számára, így sokkal kisebb lenne a hajlandóság a viselésére. Ha pedig boltban vagy tömegközlekedésen kötelező felvenni, akkor több különböző maszkkal kellene már eleve útnak indulnunk. Németországban korábban a munkavállalók számára elő is írták, hogy 75 percnyi használat után tartsanak egy minimum 30 perces szünetet. A légzési nehézségekkel küzdők pedig többnyire eleve nem tudják viselni a hasonló maszkokat.