Itt tart a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Itt tart a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Suhajda Szilárd (Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók. Előfordulhat, hogy 12, de akár 24 óra is eltelhet, mire pontos hír érkezik a 8 ezer méter felett ragadt Suhajdáról – írták péntek éjjel a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon, a bejegyzés rövidebb változata a hegymászó Facebook-oldalára is kikerült.

A Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászó műholdas nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este fél nyolckor jelzett, akkor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, a jeladó azóta több pozíciót nem küldött. A küldetés kommunikációját segítő Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény. A bejegyzésben hozzátették, hogy a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. – Átvirrasztottuk az éjszakát a néma telefonok mellett – erről írt a közösségi médiában Suhajda Szilárd stábjának kommunikációs szakembere, aki szombat délelőtt azt is megjegyezte, hogy 18 órája nem kaptak érdemi információt. 

Mint arról lapunk is írt, a háromfős serpacsapat az egyik legerősebb, köztük van a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, ők oxigénpalackkal indultak a keresésre. 

Korábbi tájékoztatás szerint a magyar sportolót segítő háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Egy másik hegymászó csapat látta őt, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Ezután szerveztek egy csapatot az elérésére, de hozzátették: az esély, hogy még életben legyen, amikor odaérnek, nagyon csekély.

Suhajda Szilárd a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében május 21-én indult el az 5500 méteren fekvő alaptáborból, hogy a már korábban kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a Föld legmagasabb hegyére, a 8848 méter magas Mount Everestre. Mindezt „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül szerette volna elérni, ilyen teljesítményre korábban egyetlen magyar mászó sem volt képes.