Vajon ki lesz Joe Biden alelnök-jelöltje?

Vajon ki lesz Joe Biden alelnök-jelöltje?

Joe Biden lehetséges alenökjelöltjei (MTI/EPA/Tami Chapell/Etienne Laurent/Andrew Gombert/Shutterstock/Joseph Sohm)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre annyi bizonyos, hogy Joe Biden lesz a demokrata kihívója Donald Trumpnak. Az is biztos, hogy Trump alelnök-jelöltje Mike Pence, míg Bidené egy nő lesz, ugyanis ezt Barack Obama egykori alelnöke egyértelművé tette. Mivel Biden nyolc évig szolgált Obama mellett, egészen biztosan tudja, hogy mi minden kell ahhoz, hogy valakiből jó alelnök legyen.

Fontos tudni, hogy az alelnök nem csak politikailag egészíti ki az elnököt, hanem annak halála vagy akadályoztatása esetén átvenné tőle a hivatalát. Emiatt szokás is mondani, hogy az alelnök csak egy szívdobbanásnyi távolságra van az elnöki címtől, és pontosan ezért is hozták annak idején ezt a hivatalt létre: hogy amennyiben az elnökkel bármi történne, ne legyen politikai káosz a vezetésben, hanem azonnal, a lehető leggyorsabban legyen új feje az államoknak, azaz a hadseregnek.

Számos példa volt az amerikai történelemben arra, hogy az alelnök elnökké lépett elő, így aztán az alelnökök ugyanúgy megkapnak minden fontos titkosszolgálati jelentést a nap elején, és minden fontosabb döntésbe bevonják őket, hogy ha bármi történne az államfővel, akkor azonnal egyet előrébb tudjanak lépni. A 78 éves Biden így ezt is egyértelművé tette: olyan személyt keres társnak, aki akár az első naptól készen áll az elnöki feladatok ellátására, ha úgy adódna.

A demokrata aspiráns utalt arra is, hogy megválasztása esetén csak egyciklusos elnök lenne, ha pedig így történne, akkor az alelnökének jó esélye lenne arra, hogy ő legyen a következő demokrata jelölt – főleg akkor, ha még ciklus közben bármilyen okból kifolyólag átvenné az elnöki hivatalt, és így a hivatalban lévők előnyével vághatna neki a következő kampánynak.

Fontos, hogy az elnökhöz képest más államot kell képviselnie, és ez is szempont szokott lenni: egy északi elnökjelölt általában déli, egy nyugati parti elnökjelölt általában keleti parti alelnököt szokott választani, hogy a társadalom minél nagyobb részét megszólítsák, minél többen érezhessék azt, hogy őket is képviselik. Az alelnökjelölt ezenkívül jó, ha olyanokat is meg tud szólítani, akiket az elnök nem, vagy kevésbé (mint a bigottan vallásos Pence Trumppal ellentétben meg tudta szólítani az evangelizáló keresztényeket), illetve előny, ha csatatér-államot képvisel, és azt az elnöke javára tudja billenteni.

Ugyancsak fontos megjegyezni, az, hogy Biden kit választ majd alelnöknek, egy esetleges ovális irodába szóló belépő után könnyen meghatározhatja a következő 4-8 éve demokrata politikájának az irányát is.

Ha tehát a Biden várható hivatali társjelöltjéről beszélünk, az elmúlt időszak alapján a következő politikusok jöhetnek szóba alelnök-aspiránsként. (Az általunk legesélyesebbnek tartott jelölttől haladva a kevésbé esélyesek felé.)

Susan Rice

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet a sajtónak nyilatkozik, miután Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyugati és arab országok által támogatott, Szíriát elítélő határozati javaslatát a világszervezet New York-i székházában 2012. február 4-én (Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert)

Jelenleg az első számú potenciális jelölt Susan Rice. aki Obama mindkét ciklusában komoly beosztásban volt. Az elsőben az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként szolgált, míg a másodikban nemzetbiztonsági tanácsadóként volt igen közel a tűzhöz. Ez azt is jelenti, hogy éveken át olvasta a titkosszolgálati jelentéseket, és komoly külpolitikai tapasztalattal bír. Sőt, ő volt az a személy, aki az Obama-érában a járványok kezeléséért is felelt, és aki a Trump-csapat emberét erről a potenciális veszélyről is tájékoztatta. (Nem rajta múlt, hogy a Trump-adminisztráció egyszerűen kukázta a járvány kezelési tervét.)

Kiváló munkakapcsolat fűzi tehát Bidenhez, és a jellemzések szerint tapasztalt és hatékony, operatív vezetésre is alkalmas személy. Esélyét az alelnöki felkérésre növeli, hogy színes bőrű, és Black Lives Matter-tüntetések miatt egyre többen (főleg a demokraták hagyományosan egyik legnagyobb és legerősebb szavazóbázisát adó feketék közül) hangoztatják, hogy Biden alelnökének feketének vagy legalábbis színes bőrűnek kell lennie.

Az is biztos, hogy az egykori nemzetbiztonsági tanácsadót jelenleg is „káderezik”, azaz, az ilyenkor szokásos módon vizsgálják potenciális gyengeségeit vagy támadhatóságát, ugyanis, ha a kampányban jönne elő egy rég elfelejtett kínos ügy (mint pl. Brett Kanavaugh főbíró esetében a nemi erőszak vádja), akkor az nagyon kellemetlenül érintené Biden választási esélyeit. Hátránya Rice-nak, hogy még semmilyen választott pozíciót nem viselt, és így viszonylag ismeretlen a választók között, illetve kampánytapasztalta sincsen.

Stacey Abrams

Stacey Abrams, az első fekete nő, akit kormányzónak jelöltek Georgiában, támogatóihoz beszél az eredményváró gyűlésen az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választások estéjén 2018. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Tami Chapell)

Stacey Abrams Georgia államban 10 évig volt állami képviselő, ebből hat és fél évet demokrata frakcióvezetőként. Két éve, 2018-ban Georgiában kormányzói székéért indult, és az amúgy republikánus irányba húzó államban mindössze 50 ezer szavazattal kapott ki a republikánus Brian Kemptől, aki miközben megmérettette magát, egyúttal a választások pártatlan és tiszta lebonyolításáért felelős állami vezetőként tevékenykedett.

Abrams már akkor tisztességtelennek nevezte azt, hogy valaki egyszerre résztvevője és bírója egy küzdelemnek, és azóta sem volt hajlandó elismerni választási vereségét, azt állítva, hogy több ezer ember szavazójogát korlátozta vagy lehetetlenítette el Kemp. Karakán kiállásával és szűk vereségével országos hírnévre tett szert, 2018-ban ő volt az a politikus, akire a legtöbben rákerestek Google-ön, és ő volt az is, aki Donald Trump 2019-es évértékelő beszédére (State of the Union) a demokrata választ előadta.

Többször egyértelművé tette, hogy várja Biden telefonhívását, és készen áll az alelnöki pozícióra – ám talán pont emiatt az önkéntes beajánlkozás miatt Biden csapata nem kereste őt ez idáig. Előnye az országos ismertsége, az, hogy déli, és a déli csatatér-államokban mozgósítő erővel bírna, illetve hogy – mint Rice esetében is – színes bőrű. Hátránya, hogy hiába csak alig veszítette el a választást 2018-ban, de elveszítette, az amúgy sem túl visszafogott (bár amióta elnökjelölt, láthatóan mérséklődő) Bidenhez képest kimondott harsánysága és harciassága, és önjelöltsége.

Karen Bass

Karen Bass Hillary Clinton egyik 2016-os elnökválasztási kampányrendezvényén Los Angelesben (Fotó: Joseph Sohm/Shutterstock)

A kaliforniai képviselőnő egyúttal a kongresszusi fekete kaukusz vezetője is, hatékony vezető, jó politikai kapcsolatokkal. Szintén színes bőrű, és a Black Lives Matter-tüntetések kapcsán került reflektorfénybe, amikor is rendőrségi reformról szóló törvénytervezetet készített elő és nyújtott be az alsóházban.

Bár nem saját magát ajánlotta, de egyértelművé tette, hogy Biden számára nagyon fontos lenne politikailag, hogy ne fehér bőrű nőt válasszon, hogy ezzel is a társadalom minél nagyobb rétegét tudják a demokraták megszólítani. Mielőtt képviselő lett volna, Bass fekete polgárjogi aktivista és az AIDS-krízis idején sürgősségi betegellátó volt. Ahogy George Will konzervatív publicista is kiemelte, múltja miatt egyszerre lenne képes hitelesen szólni a tüntetőkhöz is és a járványügyi krízistől szenvedőkhöz is.

Hátránya viszont a többi potenciális jelölthöz képesti ismeretlensége, az, hogy a stabilan demokrata Kaliforniából érkezik, így új választókat nem hozna Bidennek. Hátrányos számára az is, hogy a mindkét oldal számára egyre fontosabb latin szavazókat nehezen tudná megszólítani, mivel Fidel Castro halálakor pozitívan emlékezett meg a kubai kommunista diktátorról, és mivel a talán legfontosabb csatatér-államban, Floridában, rengeteg kubai menekült él, ezért őket egy ilyen múlttal bíró alelnökjelölt a republikánus oldal felé taszíthat.

Kamala Harris

Kamala Harris szenátor, a 2020-as amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelölt-aspiránsa támogatóihoz beszél egy kampánygyűlésen Los Angelesben 2019. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A szenátorasszony szintén a napfényes Kaliforniából való. Országosan ismert volt már a 2020-as demokrata előválasztáson való indulása előtt is, talán az egyik legismertebb és legjobb előélettel bíró potenciális alelnökjelölt. Harris jamaikai-indiai származású, így ő is, bár nem fekete, de színes bőrű, így az alenöki esélyeit ez is növeli. A szenátusi meghallgatásokon keményen kiállt Trump különböző pozícióba jelölt emberei ellen, amerikai kifejezéssel élve „meggrillezte” őket, és ez a demokrata szavazóbázis szemében dicséretes. Szenátorként komoly törvényhozási tapasztalattal bír, amit több potenciális alelnök-jelölt sem mondhat el magáról. Amióta kiszállt a demokrata előválasztásból, azóta aktívan Bident támogatja.

Bár majdnem minden szempontból jó választás lenne, ám esélyeit jelentősen gyengíti, hogy a legelső viták egyikén éles kirohanást intézett Biden ellen. Amikor pedig a Biden-kampánycsapatból megkeresték őt ezzel kapcsolatban, a Politico névtelenséget kérő forrása szerint nevetve utasította vissza a kérdést azzal, hogy „ilyen a politika.” Az erős kaliforniai demokrata lobbi is Harris ellen van, és ők ajánlották Basst a Biden-csapat figyelmébe. A demokraták progresszív szárnyának támogatását sem bírja, mivel szenátusi karrierje előtt Kalifornia legfőbb ügyészi hivatalát viselte, továbbá, ellenzi a marihuána legalizációját is, és nem támogatja a halálbüntetés eltörlését sem.

Harris esetében egyértelmű, hogy ambicionálja az elnöki pozíciót, és Biden nem riválist, hanem, ha úgy adódik, előrelépésre kész csendestársat szeretne magának választani. Így nem meglepő, hogy a visszavonulás óta ritkán megszólaló Harry Reid, a demokraták volt vezetője, volt nevadai szenátor szerint is kevéssé esélyes az, hogy Biden Harrist válassza.

Elisabeth Warren

Elizabeth Warren (Fotó: Wikipedia)

Harrishez hasonlóan Elisabeth Warren is Biden riválisa volt az előválasztás során, sőt, voltak olyan hetek, amikor ő számított az első számú esélyesnek. Ez azonban csak a március eleji szuperkeddig tartott ki, ekkor függesztette fel kampányát, ám egészen áprilisig nem állt be Biden mögé. Bernie Sanders után a második legprogresszívebb jelöltnek számított, országos ismertsége és kedveltsége a demokrata bázison belül a legnagyobb az összes fenti jelölt között.

Biden számos programpontját átvette, így a Sanders irányába húzó progresszív támogatók felé a volt alelnök Warren programpontjaival nyitott. Warren kiváló vitatkozó, gyakorlatilag egy személyben semmisítette meg Michael Bloomberg elnöki aspirációit, holott a médiamágnás üzletember saját vagyonából nagyjából 500 millió dollárt költhetett el a kampányára. Warren szenátorként több törvény megalkotója, és még harvardi professzorként kulcsszerepe volt a 2008-as gazdasági világválság utáni bankregulációban, és az ő javaslatára hozta létre az Obama-adminisztráció a Pénzügyi Ügyfélvédő Hivatalt (Consumer Financial Protection Bureau-t).

Hátránya, hogy túl erős, elnöki ambíciókkal rendelkező jelölt, aki szintén Biden generációjához tartozik, azaz ő is elmúlt már 70 éves. A progresszív baloldalhoz tartozó jelöltként ideális célpontja az ezt az oldalt előszeretettel a szocializmussal összemosó republikánusok számára (a Warrentől is balra álló Sanders már vállaltan szocialista). Fehér bőrű jelölt, s bár megpróbálta magának behazudni az amerikai őslakos cseroki származást, először azért, hogy az egyetemi felvételin előrébb értékeljék, utána pedig politikai haszonért cserébe, ám az, hogy a Warren által elvégeztetett genetikai teszt kimutatta, hat-tíz generációval ezelőtt valóban került a családjába őslakos vér, attól ő még nem lesz cseroki, így nem lesz színes bőrű.

+1 Hillary Clinton

Joe Biden amerikai alelnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter részt vesz a Harry Reidről, az amerikai szenátus demokrata elnökéről készített portré avatóünnepségén Washingtonban 2016. december 8-án. Gavin Glakas festő alkotásával a nyugdíjba vonuló képviselő előtt tiszteleg (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Akármikor indul demokrata jelölt az elnökségért, Hillary Clinton mindig ott van a pakliban. A Black Lives Matter-tüntetéssorozat kezdeteelőtt – ahogy arról akkor beszámoltunk – már csak a telefonhívást várta Joe Bidentől, ám azóta esélyei, kora és fehér bőrűsége miatt, erősen lecsökkentek.

A cikk megírásához a Politico online újság elemzésére nagyban támaszkodtunk.