WHO: Vizsgálják ki az országok a legkorábbi koronagyanús eseteket!

WHO: Vizsgálják ki az országok a legkorábbi koronagyanús eseteket!

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy francia tanulmány szerint jóval korábban, már decemberben jelen volt Franciaországban a koronavírus, mint korábban gondolták. A WHO most arra kéri az országokat, vizsgálják ki újra a kérdést - adta hírül a The Guardian brit napilap.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólítja az országokat, hogy vizsgáljanak ki a koronavírus megjelenése előtti gyanús eseteket is, miután egy francia kutatás arra az eredményre jutott, hogy már az első hivatalosan felfedezett fertőzés előtt is volt koronavírusos eset Franciaroszágban. A WHO szerint a december 27-i francia eset „nem meglepő” - írja a The Guardian.

Jóval hamarabb megérkezhetett Európába a koronavírus, mint eddig hittük | Magyar Hang

A brit napilap emlékeztetett: az első esetet a kínai hatóságok december 31-én jelentették a WHO-nak, és korábban úgy vélték, januárig nem terjedt át Európára a vírus.

Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint a mostani felfedezés mindent más megvilágításba helyez. Ezt egy ENSZ-egyeztetésen mondta a szóvivő Genfben. Mint hozzátette, az ilyen felfedezések segítenek, hogy jobban megértsük a vírus terjedését. Elmondása szerint más lehetséges korábbi koronavírus-esetek is azonosíthatóak, ha a páciensektől vett mintákat újra tesztelik.

Az Yves Cohen által vezetett francia kutatásban 24 páciens mintáit tesztelték, akiket decemberben és januárban, még a koronavírus-járvány elterjedése előtt negatívan teszteltek influenzára. Az eredményeket az International Journal of Antimicrobial Agents nevű tudományos lapban publikálták. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy egy 42 éves, algériai születésű férfi, aki hosszú évek óta Franciaországban élt és halászként dolgozott, egy hónappal az első hivatalosan regisztrált eset előtt már megfertőződött koronavírussal. A férfi utoljára 2019 augusztusában járt Algériában.

Cohen szerint ugyanakkor még korai lenne azt állítani, hogy ő volt a „nulladik” koronavírusos eset Franciaországban.

Franciaországban majdnem 25 ezer ember halt már meg a koronavírusban március elseje óta, az első esetet január 24-én regisztrálták.

A WHO szóvivője most arra bátorít más országokat is, hogy újra ellenőrizzék az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos eseteket 2019 végén, mert ez új és tisztább képet adhatna a járvány kitöréséről.

Címkék: WHO, koronavírus