Leváltotta Zelenszkij az ukrán haderő főparancsnokát

Leváltotta Zelenszkij az ukrán haderő főparancsnokát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők immár volt főparancsnoka 2024. február 8-án. (Fotó: Volodimir Zelenszkij X-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij eltávolította a posztjáról Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát – írta meg a Portfolió. Hetek óta pletykálták már, hogy az ukrán elnök le akarja váltani Zaluzsnijt, de mostanáig nem történt semmi sem.

Most is úgy derült fény Zelenszkij döntésére, hogy csütörtökön közölte: itt az ideje a változásoknak a katonai vezetésben, és a hadsereg főparancsnoka a csapatában fog maradni. Az elnök az X-oldalán a következő üzenetet osztotta meg: „Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Megköszöntem neki, hogy két éven át védte Ukrajnát. Megbeszéltük, hogy Ukrajna fegyveres erőinek megújulására van szükség. Arról is tárgyaltunk, hogy kik lehetnek az ukrán fegyveres erők megújult vezetésének tagjai. Most van itt az ideje egy ilyen megújulásnak. Javasoltam Zaluzsnij tábornoknak, hogy maradjon a csapat tagja. Mindenképpen győzni fogunk! Dicsőség Ukrajnának!”

Ebből a bejegyzésből úgy tűnik, hogy pont került a politikai vezetést képviselő Zelenszkij és a katonai vezetést képviselő Zaluzsnij közötti, hónapok óta tartó feszültségre. A BBC szerint hamarosan megjelenik a hivatalos elnöki rendelet is a menesztéstől. Az ukrán elnök üzenete azt sugallja, hogy Zaluzsnij új feladatot fog kapni, bár az nem derült ki, hogy pontosan milyet. A volt főparancsnok Telegram-oldalán erősítette meg elmozdítása tényét – írja a Sky News, bár szintén nem mondott semmit közvetlenül a lemondásáról. Azt írta, a haderő feladata változott azóta, mióta 2022-ben kitört a háború, és mindenkinek változnia kell és alkalmazkodnia az új realitásokhoz, hogy együtt győzzünk. Zaluzsnij Ukrajnában az egyik legnépszerűbb háborús hős, neki tulajdonítják az ország kezdeti, meglepetést okozó sikereit. A tavalyi ukrán offenzíva azonban nem sikerült, és egyes beszámolók szerint az utóbbi időben a nagyobb mozgósítás kérdésében dúlt heves vita Zelenszkij és Zaluzsnij között.

Frissítés:

Volodimir Zelenszkij  Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki Ukrajna fegyveres erőinek új főparancsnokává. Ezt hivatalos Telegram-csatornáján jelentette be.

.