Zelenszkij visszarendelte Ukrajna budapesti nagykövetét

Zelenszkij visszarendelte Ukrajna budapesti nagykövetét

Ljubov Nepop (Forrás: Embassy of Ukraine to Hungary)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zelenszkij több elnöki utasítást is adott ki szombaton, köztük több országból, így Magyarországról is visszarendeli nagykövetét

Az Izvesztyija információja szerint – amiről a Mandiner adott hírt – valóságos tisztogatási hullám vette kezdetét az ukrán diplomáciában: Ljubov Nepopon kívül visszahívták Andrij Melnyik németországi, Vjacseszlav Jacjuk norvégiai és Jevgenyija Perebijnosza csehországi nagykövetet is.

A számos vezető német politikust megsértő Andrij Melnyik visszahívásáról már napokkal ezelőtt felröppentek sejtetések a német médiában, más nagykövetek visszahívásáról azonban akkor még nem volt szó. Ami Nepop visszahívását illeti, a portál kereste az ukrán nagykövetséget, de még nem kaptak választ. 

Nepop idehaza azzal került be a hírekbe, hogy kritizálta Orbán Viktor politikáját: nem értette, hogy a magyar miniszterelnök miért nem nyújt katonai segítséget keleti szomszédjának. Márciusban azt mondta: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – ezzel utalva Orbán Viktor kijelentésére, aki szerint háború idején megfontoltan szabad csak reagálni.

De beszélt arról is, hogyha Magyarország rubelben fizet az orosz gázért, azzal segíti Moszkvát. Azt is mondta, ha magyarok azt kérik, hogy Ukrajna adja fel a harcot, azzal szerinte tulajdonképpen „azt kívánják, hogy orosz erőszak, kínzás és hátrakötött kézzel tarkón lövés áldozatai” legyenek az ukránok.

– Meg lehet sértődni azon, hogy túl határozottan kérjük a segítséget, és erre hivatkozva megtagadni a további segítséget. Ehelyett azonban egyszerűen csak gondoljanak bele, mit él át nap mint nap Ukrajna és minden polgára – mondta Nepop egy alkalommal.