Ezzel a könyvvel még az is nyer, aki a játékban alulmarad

Ezzel a könyvvel még az is nyer, aki a játékban alulmarad

Bartha Álmos: A nagy fotelkvíz – Otthoni bajnokság

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi történt 1520-ban egy Varga János (más forrásokban: Magyra János) nevű tüzérparancsnokkal, amit így – a történészek jelenlegi álláspontja szerint – a magyarok közül ő mondhatott el magáról elsőként? Ha kemény felületre ledobsz egy friss ceruzaelemet és egy már kiürültet, melyik fog magasabbra pattanni? Kik a deszkások a Bëlga Magyar Nemzeti Hip-Hop című számában? Melyik virág található meg annak a regénynek a címében, amelyikben Baskerville-i Vilmos nyomoz egy bencés kolostor rejtélyes gyilkosságai után? Melyik az a két országpár, ahol az egyik ország neve egy másik ország fővárosának anagrammája lehet? A több mint kétezer kérdés között a fentiekkel is próbára teszi játékosait A nagy fotelkvíz – Otthoni bajnokság című könyv, amely a 2019-ben megjelent A nagy kocsmakvíz folytatásaként kínál különleges szórakozást.

Bartha Álmos kvízmester, a QuizNight alapítójának munkája alaposan megdolgoztatja az embert, mindegy, hogy ketten faggatják egymást, kis csapatban, esetleg nagy társaságban játszanak, a fejtörők precízen kidolgozott agymunkát biztosítanak. Számos szellemi vetélkedőre épülő könyv és társasjáték létezik, nem könnyű újat nyújtani ebben a műfajban, a Fotelkvíznek mégis sikerül kitűnnie a hasonszőrű alkotások tömegéből. Elsősorban azzal, hogy nem csupán a műveltségre kíváncsi, de a kreativitásra, a játékosságra és a nyitottságra is. Meg kell küzdenünk a helyes válaszokért, és egy-egy találattal még nincs vége a kihívásnak, hiszen a feladatsorok összekapcsolódnak, így a nagyobb összefüggésekre is rá kell találnunk.

Ide-oda cikázunk a történelemben, betűket keverünk, filmcímeket párosítunk, Nobel-díjasok után kutatunk, sportteljesítményeket hasonlítunk össze és bejárjuk a világot. És még a fotelből sem kell felkelnünk mindehhez. Szinte észre sem vesszük, és máris otthonosan mozgunk Afrika fővárosaiban, a klasszikus zenében vagy az autók világában. Bartha Álmos könyvének egyik nagy erénye éppen ez: a szórakoztatásba és versengésbe csomagolt ismeretterjesztés. Ezzel a könyvvel még az is nyer, aki a játékban alulmarad.

Bartha Álmos: A nagy fotelkvíz – Otthoni bajnokság. 21. Század Kiadó, 2022. 4490 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/50. számában december 9-én.