Magyar Péter még nem tudja, beül-e a budapesti közgyűlésbe

Magyar Péter még nem tudja, beül-e a budapesti közgyűlésbe

A Deák téren. Egyre közelebb a Városházához. (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem döntött arról, hogy beül-e a Fővárosi Közgyűlésbe, de folytatja az egyeztetéseket a leendő frakcióvezetőkkel és a főpolgármesterrel – jelentette ki Magyar Péter hétfőn, sajtótájékoztatón, ahol az is elhangzott, hogy még nem született végleges döntés arról, kik ülnek be a Tisza Párt fővárosi frakciójába, illetve hogy ő maga tag lesz-e. A Tisza Párt a júniusi választáson 10 helyet szerzett a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben, amivel ők lesznek a második legnagyobb frakció. 

Magyar Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a héten újra leülnek, most már együtt Kovács Gergellyel, a Kutyapárt vezetőjével és Vitézy Dávid listavezetővel. Ennek a három listának együtt 16 képviselője lenne a fővárosban, ami még mindig nem jelentene többséget. Hamarosan újra tárgyal Karácsony Gergely főpolgármesterrel is. 

– Továbbra is várjuk Szentkirályi Alexandrát vagy bárkit, aki kompetens a Fidesz-frakcióban, és tud önálló döntéseket hozni anélkül, hogy Rogán Antalhoz kelljen rohanni egy sms megírása miatt – mondta a Tisza Párt elnöke, aki reagált Orbán Viktor szombati interjújára is, amelyben a kormányfő arról beszélt: 2036-ban olimpiát rendezhetne Magyarország. A főpolgármester erre azt mondta, abban az esetben támogatná az olimpiát, ha az állam végzi el a beruházásokat, illetve Budapest visszakapja azokat a forrásokat, amelyekből a saját fejlesztéseit meg tudja valósítani. Magyar állást ugyan nem foglalt, de azt jelezte, hogy ő már két hete szólt arról, hogy zajlanak olimpiai háttértárgyalások. 

– Ekkor ezt letagadták, Magyar Péter agymenésének minősítették, most kiderült, hogy egyébként van egy háttéregyeztetés a főpolgármester és a miniszterelnök köre között – mondta. Ide tartozik, hogy a Magyar Hang ezúttal jobban értesült volt a Tisza Párt elnökénél, mert már július végén megírta ugyanezt. Mindenesetre a tájékoztatón kiderült, hogy a Tisza akkor foglalkozik majd érdemben az olimpiai rendezés lehetőségével, ha a kormány odaadja az egészségügynek, az oktatásnak és a szociális szférának a hiányzó ezermilliárdokat, illetve „visszaadja a fővárosnak azt az évi 75 milliárd forintot, amit elvesz szolidaritási hozzájárulás címen, ami lehetetlenné tesz a fővárosban minden fejlesztést”. Magyar azt is feltételnek tartja, hogy az olimpiai bizottság vezetői részletes tájékoztatást adjanak az embereknek, amivel vitalehetőséget biztosítanának.

„Utolsó és legfontosabb feltételünk: a kormány maga kezdeményezzen országos ügydöntő népszavazást. Miután a tájékoztatás megtörtént, miután a kormány odaadta a pénzeket, akkor a Tisza Párt elgondolkodik. De ennek feltétele, hogy a népszavazás eredménye pozitív legyen” – tette hozzá.