Magyar Péter nem hagyja annyiban a Schadl-Völner-botrányt, az ügyészség tagad

Magyar Péter nem hagyja annyiban a Schadl-Völner-botrányt, az ügyészség tagad

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt  március 26-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felülvizsgálati kérelmet nyújt be Magyar Péter a Schadl-Völner-ügyben nyilvánosságra hozott hangfelvételek ügyében – hangzott el a Tisza Párt hétfői sajtótájékoztatóján. Magyar feljelentést tesz a kórházi állapotok, valamint a kormány ingatlanbiznisze miatt is, ugyanakkor a párt „digitális gyóntatészéket” is indít.

Magyar Péter úgy fogalmazott: az ügyészség „több trükköt” is bevetett, s ezek között említette, hogy nem az általa nyilvánosságra hozott hangfelvétel és az ő tanúvallomása alapján indított nyomozást, hanem a fideszes feljelentőt, Tényi Istvánt ismerték el feljelentőnek. Ez azért fontos, mert csak a feljelentő nézhet bele a tanúvallomásokba, ahogy a megszüntető határozat után is ő kérhet először felülvizsgálatot. Ezt Tényi valamiért nem tartotta fontosnak, így Magyar csak most fordulhat a hatóságokhoz. 

Magyar szerint ezek után a felülvizsgálati eljárásban ki kell nyomozni, hogy miért az a Fővárosi Nyomozó Ügyészség végezte a nyomozást a hangfelvételen elhangzott állítások ügyében, amely az alapügyben az előkészítő eljárás felügyeletét végezte. Magyar szerint a nyomozati bírónak hatályon kívül kell helyeznie a határozatot, és egy másik ügyészi szervet utasítania az eljárás folytatására.

Emlékeztetőül: Magyar azt állítja a volt feleségéről, Varga Judit volt igazságügyi miniszterről rögzített hangfelvétel alapján, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke Rogán Antal embere, és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter munkatársai kihúztak részleteket a Schadl-Völner-ügy ügyészségi irataiból. Egy további állítása, hogy a kormány tagjai előre tájékoztatták Völner Pál volt igazságügyi miniszterhelyettest, hogy titkos megfigyelés zajlik ellene.

De idézzük föl a hangfelvételt: 

Magyar Péter: Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál…

Varga: Mit mondtam?

Magyar: A Schadlról… hogy aaa… azt mondtad… hogy elkezdtél valamit mondani… hogy a Rogán mondott valamit… ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, hogy valamit kell, csak akkor pont elmentem.

Varga: Nem, csak annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…

Magyar: Ja, hogy mi van még…

Varga: …mert náluk is van egy példány ezekből.

Magyar: És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.

Varga: Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték.

Magyar: Mármint a Rogánék.

Varga: Igen, semmi rossz nincsen, de…

Magyar: De erre mondta a Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.

Varga: Persze, magukat kihúzatták… a Detti…

Magyar: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?

Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

(…)

Varga: Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.

Magyar: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.

Varga: Igen, igen. Meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. Nem hagyta abba.

Magyar: Várjál, de azt mondtad is, hogy szóltak neki.

Varga: Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát …

A hangfelvétel rendkívül súlyos állításokat tartalmaz tehát, amelyek azonban nem érhettek váratlanul lényegében senkit sem, aki az elmúlt két évben tájékozódott az úgynevezett Völner-Schadl-ügy részleteiről – a megjelent állítások azonban így, Varga Judit igazságügyi miniszter szájából mégiscsak bombaként hatottak. Varga Judit arra hivatkozott az ügyészségen, hogy csak pletykákat idézett föl, méghozzá férje irányított kérdéseire, akivel akkor már rossz viszonyban vol. Közölte továbbá, hogy semmilyen iratot nem kért be a Schadl–Völner-ügyben, az ő utasítására nem járt senki az ügyészségen, ezt egyebekben sem tartja életszerűnek, sőt Vargát arról kérdezték, hogy mit értett az alatt, hogy „persze, magukat kihúzatták” (Rogán Antalról és kabinetfőnökéről van szó – a szerk.) , azt válaszolta, hogy fogalma sincs, „a férjem ezeket nekem mindig felolvasta, én pedig kérdezz-felelek formában ráhagytam ezeket. (…) Irányított beszélgetést művelt a férjem. Pletykákat, hallomásokat próbált felolvasni, előolvasni nekem.” Állítása szerint ő csak elismételte azt, amit Magyar mondott neki.

Ugyanakkor a hangfelvétel ezt az állítást a hangfelvétel nem támasztja alá. Magyar kérdései egyáltalán nem tűnnek előre megszerkesztettnek, inkább spontánnak hatnak, miközben Varga Judit görgeti tovább a beszélgetést például azzal a kijelentésével, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek. Ugyanakkor a volt miniszter azon kijelentése, hogy „a férjem ezeket nekem mindig felolvasta” azt jelenti, hogy Varga szerint nem egy ilyen beszélgetés volt, hanem több. Ez esetleg arra utalhat, hogy Magyarnak több felvétele is van – ezt ő maga sosem cáfolta, de nem is erősítette meg –, akár az is előfordulhat, hogy ezek esetleges nyilvánosságra kerülésének hatását akarta ezzel a mondattal jó előre megelőzni, de persze az sincs kizárva, hogy tévesen fogalmazott a miniszter – a szerk.

Az ügyészség szerint egyébként egyértelmű, hogy a beszélgetés nem akkor kezdődött, amikor elindult a hangfelvétel, és nem is végződött a leállításával. „Így aztán az utólag nem állapítható meg, hogy mi volt a szövegkörnyezet eleje, és valóban pletykákat vázolt-e fel Varga Judit.” Arra, hogy mit jelent az, hogy „az ügyészségen belül Polt Péter nem ura a helyzetnek”?, Varga így reagált: „A férjem rendszerint gyalázta a legfőbb ügyészt, de én mindig ráhagytam, amit vele kapcsolatban mondott. Nem tudom, hogy abban a lelkiállapotban miért mondtam.”

A hangfelvételen Varga Judit azt mondta: már 2021 tavaszán figyelmeztették Völnert, de akkor kérdés az, hogy miért nem szakította meg a kapcsolatát azonnal a végrehajtók korrupt vezetőjével, Schadl Györggyel. Az viszonyt már egészen bizonyos, hogy 2021 novemberének első napjaiban, közvetlenül Schadl őrizetbe vétele előtt, berendelték Völnert a Karmelitába, s onnan kijőve rövid úton lerázta Schadlt. Vagyis: szólhattak neki. A Központi Nyomozó Főügyészség bizonyosan állítja, hogy 2021 tavaszán, ahogy azt a hangfelvétel állítja, senki nem szólt Schadlnak, de hogy a Karmelitában mi hangzott el, azt nem tudták megállapítani.

Az ügyészség a határozatban kitért arra, hogy a hangfelvétel tárgyi tévedéseket tartalmaz, például, hogy Varga állításával ellentétben az ügyészség nem hallgatott le folyamatosan senkit a börtönben a vádemelésig. Ez pedig az ügyészség szerint azt támasztja alá, hogy Varga és Magyar sem olyan emberektől kapta az információit, akik ténylegesen ismerték az ügyészségi iratokat. E ponton érdemes megjegyezni, hogy van a nyilvánosságban olyan hangfelvétel, amely akkor készült, amikor Schadl már börtönben volt, és nem kizárt, hogy még a vádemelés előtt rögzíttették, ezen a végrehajtói kar akkori elnöke a feleségével beszélget. Kérdés, hogy ha nem az ügyészség, akkor ki rögzítette ezt a felvételt, illetve az is, hogy a vádemelés előtt vagy utána készült-e.

Az ügyészség meghallgatta Rogán Antalt is az ügyben, aki azt mondta, hogy neki nincs tudomása semmilyen manipulációról, amit kizártnak tart, „bár nem vagyok jogász, de azzal tisztában vagyok, hogy egy eljárásban az eljárási iratok több helyen, például a bíróságon is megjelennek, így gyakorlatilag ez nem lehetséges, hogy minden iratból eltüntessenek dolgokat, ha ilyenre lenne szándék. Én soha senkit nem kértem arra, hogy ezen büntetőeljárás iratait manipulálják, nem adtam és nem is adhattam ezzel kapcsolatban semmiféle utasítást senkinek.”

Mindezek felidézése után térjünk vissza a sajtótájékoztatóra: Magyar Péter szerint azt kellene vizsgálnia az ügyészségnek, hogy Rogán Antal tagja-e a Schadl-féle bűnszervezetnek. Nem érti, hogy a potenciális gyanúsítottat, Rogán Antalt miért tanúként hallgatták ki az eljárásban, amikor Polt Péter korábban többször is azt mondta: a potenciális gyanúsítottat nem lehet tanúként kihallgatni.

A Tisza Párt elnöke szerint volt mód arra az úgynevezett előkészítő eljárásban, hogy belenyúljanak az iratokba, hiszen akkor még csak alig pár állami szervenek volt hozzáférése a nyomozati anyagokhoz. Magyar úgy véli, a határozat szövegezéséből kiderül, hogy az ügyészség nem azon dolgozott, hogy bizonyítékokat találjon az egyes állításokra, hanem azt kereste, hogy miért nem lehetséges, hogy ez történt.

Magyar a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tesz a kormány 600 milliárd forintos ingatlanvásárlásai miatt – érdekes, hogy miután a hétvégén jelezte, hogy ilyen lépésre készül, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke már hétfő reggel bejelentette, hogy ő már meg is tette ezt a feljelentést. A Tisza Párt elnöke szerint ez az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyija, és minden normálisan működő demokráciában belebukna a kormány egy ilyen botrányba.

Feljelentést tesz Magyar Péter a kórházi állapotok miatt is ismeretlen tettes ellen. Arról beszélt, hogy megkapták Közbeszerzési és Ellátási Igazgatóság főigazgatójának levelét, amelyben állítólag elismeri, hogy nem történt meg a kórházi klímaberendezések kötelező fertőtlenítése. Magyar járt olyan kórházban, ahol állítása szerint a vezető bevallotta, hogy tavasszal nem fertőtlenítették a klímaberendezést, hanem csak most, az ügy nyilvánosságra kerülése után végezték el ezt a műveletet. Amiatt is feljelentést tesz a Tisza Párt elnöke, hogy nem végezték el a klímaberendezések kötelező karbantartását és cseréjét, miközben Gulyás Gergely szerint rendelkezésre állt erre forrás. Egy cég támogatásával a Tisza Párt elnöke a napokban több száz liter fertőtlenítőszert visz a Heim Pál Gyermekkórházba, majd később ellenőrizni fogják, az adomány jó helyre került-e. A Magyar Hang kérdésére a párt elnöke elmondta, vannak látható jelei, hogy kórházlátogatásai hatására a kormány igyekszik a legégetőbb helyzeteket látszólag megoldani - így például a tavasszal elmaradt klímatisztítási és karbantartási munkákat mostanában sebtiben néhány helyen elvégezték - de nem tartja valószínűnek, hogy jelentős átalakításba fognának. A Tisza Párt átfogó egészségpolitikai elképzeléseit az ősszel fogják a nyilvánosság elé tárni és vitára bocsátani. 

Elhangzott az is, hogy digitális gyóntatószéket indít a Tisza Párt – ez egy korrupcióbejelentő felület, ahol anonim módon lehet bejelentést tenni, ha valaki bűncselekményt tapasztal. A pártelnök hangsúlyozta, rengeteg megkeresést kaptak közigazgatásban dolgozóktól, közbeszerzésekben résztvevőktől, NER-es oligarchák cégeinek munkatársaitól, részükre szeretnének tanúvédelmet biztosítani. Magyar Péterék jogászokat, ügyvédeket biztosítanak, ha a bejelentő együttműködne velük a jogi eljárásokban.

A sajtótájékoztatón Magyar Péter megjegyezte, a kormányzati média ellen a közelmúltban 56 sajtó-helyreigazítási pert indítottak, ebből 23 esetben már megszületett az elsőfokú ítélet és kivétel nélkül valamennyi a propagandasajtót marasztalta el. Hozzátette, ezeket a feljelentéseket folytatják, többek között a megafonosok és Bayer Zsolt is sorra kerülnek. Magyarék a befolyó összeget a bicskei áldozatok és a gyermekvédelem javára fordítják. 

Az ügyészség álláspontja szerint Magyar Péter a Varga Judit hangfelvételét érintő ügyben „a valóságnak meg nem felelő állításokat fogalmazott meg”.  

Az erről szóló közlemény szerint feljelentőnek az a személy minősül, aki az ügyészségnél vagy a nyomozó hatóságnál az eljárás alapjául szolgáló feljelentést megteszi. Magyar Péter a hangfelvétel kapcsán nem tett feljelentést. Magyar az eljáró ügyészség idézésére tanúként jelent meg, s a nyomozást nem Tényi István feljelentése alapján rendelte el. „Magyar Péter azon állítása sem felel meg a valóságnak, amely szerint az ügyészség azért nem őt tekintette feljelentőnek, hogy az iratok tartalmát így ne ismerhesse meg. Az eljárásjogi törvény alapján a sértettnek nem minősülő feljelentő az iratokba nem tekinthet bele, csak a megszüntető határozatot kézbesítik a részére. A büntetőeljárási törvény meghatározza, hogy mely esetben melyik nyomozó hatóság, illetve ügyészség járhat el. Mivel ez ügyben kizárási ok nem merült fel, kizárás iránti indítvány nem érkezett, így a törvény szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Nyomozó Ügyészség járt el” – írja az ügyészség.