Budapesten emelkedtek leginkább a lakásárak az EU fővárosai közül

Budapesten emelkedtek leginkább a lakásárak az EU fővárosai közül

Újépítésű lakások a főváros IX. kerületében (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

24 európai országra, összesen 59 városra kiterjedő felmérést készített a Deloitte, amelyből kiderül: az Európai Unió fővárosai közül tavaly Budapesten nőttek a legnagyobb mértékben az új lakások árai, forintban számolva 11,2 százalékkal. A magyar fővárost Varsó (9,7 százalék) és Oslo (7,2 százalék) követi. Más fővárosban nem volt 5 százalék feletti növekedés az elmúlt egy évben. Euróban nézve szintén Budapesten történt a legnagyobb drágulás. Mindeközben – szintén euróban számolva –  Budapest relatíve olcsó a régióban, a 3 260 euró átlagos négyzetméterárnál Prágában és Pozsonyban is drágábbak az új lakások (5 153, illetve 3 884 euró), Varsóban viszont alacsonyabb az árszint (3 022 euró).

A legdrágább főváros– ahogy arra a Telex cikke rámutat – továbbra is Párizs, ahol átlagosan 14 900 euró egy új lakás négyzetmétere, a második legdrágább München, 10 900 euróval. A legnagyobb mértékben Koppenhágában csökkentek az új lakások árai 2023-ban (7,4 százalékkal), illetve a felmérés vizsgálta Londont is, ahol a belvárosban 12,5 százalékkal estek az árak. Ha nem városokat, hanem országokat nézünk, akkor viszont Olaszországban csökkent a leginkább egy új lakás ára. A legdrágább ország Ausztria, itt négyzetméterenként 4 920 euró az átlagos ár, őket Németország (4 700 euró), Franciaország (4 538) és Hollandia (4 266) követi.

Az utóbbi 4-5 évben csökkent a különbség a kelet-közép-európai és a nyugat-európai lakásárak között, 2023-ban például Olaszországban az új lakások fajlagos ára már a négy visegrádi ország fajlagos árszintje alá került, de itt már a használt lakások is olcsóbbak, mint a cseh, a szlovák és a lengyel piacon. 2023-ban és 2022-ben is Magyarországon épült a negyedik legkevesebb lakás ezer főre vetítve a vizsgált 24 ország között. 

A Deloitte Property Index a lakásbérleti díjakat is vizsgálta: az 59 európai nagyváros közül Budapesten a 18. legalacsonyabb a bérleti díj (négyzetméterenként 11,3 euró), hasonló, mint Linz, Graz és Athén árai. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy az Economist februárban arról írt, fizetésarányosan ugyanakkor Budapesten lehet a legdrágábban lakást bérelni.