Bonyolult családi viszonyokat bogozhatunk ezekben a hetekben

Bonyolult családi viszonyokat bogozhatunk ezekben a hetekben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél évet csúszott ugyan, de úgy tűnik, jövő héttől végül megtartják a 8. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm-fesztivált. Már ha a járványhelyzet is úgy akarja. Most azért jóval kevesebb az esélye egy hirtelen zárásnak, mint tavasszal, amikor már csak alig néhány hétre voltunk a fesztiválnyitástól. A szervezők azért kitettek magukért, így online lehetett újranézni az elmúlt évek legemlékezetesebb alkotásait.

A halasztásnak köszönhetően viszont szeptember első felében bőven el vagyunk látva rövidfilmekkel. A héten ugyanis kezdetét vette a műfaj másik legjelentősebb hazai rendezvénye, a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. Előbbi a Toldiban, utóbbi négy helyszínen, a Puskinban, az Art+-ban, az Olasz Kultúrintézetben és a Cervantes Intézetben várja a nézőket. Míg a Friss Hús versenyszekciói a magyar filmeket részesítik előnyben, addig a BuSho-nál jellemzően egy-egy hazai produkció mellett a világ friss rövidfilmtermésének javával ismerhetünk meg. De mindkettőn vannak bőven magyar és külföldi tematikus blokkok, a Friss Húson nemzetközi versenyfilmek is.

A BuSho két legizgalmasabb versenyfilmje egyaránt női rendezőkhöz köthető, és mindkettő egymáshoz közelebb kerülő rokonok történetét mutatja be. A Mióta velem jár humoros, szórakoztató, míg a Roszik Fruzsina által írt és rendezett Maradunk jóval drámaibb, abszurdabb sztori, ami öt egymástól elhidegült testvért hoz újra össze. Jobbnál jobb színészek (Mészáros Blanka, Sodró Eliza, Mészáros Béla, Huzella Júlia, Mayer Fanni) garantálják a színvonalat. Nem is meglepő, hogy a bemutatót a portugál FEST-en tartották. Szeleczki Rozália filmjében pedig egy nyolcvanas évekbeli underground rockzenész életében tűnik fel a lánya, így nemcsak a függőségekkel és elnyomással kell megküzdenie, de saját felelősségével is. A rendezőnő Arany-adaptációja, a Rozgonyiné a tavalyi év egyik izgalmas alkotása volt, de a Mióta velem jár is kapott már pozitív kritikákat.

Szabó Simon ritkábban rendez, sokan nem is nagyon ismerik ezt az arcát a vígjátékok baltával faragott figurájának. Inkább drámákkal szokott előállni, legutóbb például az Ebéd előtt című holokauszttörténettel. Az Ember a tűzből már kortárs történet, a középpontban egy tűzoltóval és a feleségével, akik hiába szeretnének gyereket, sokadszorra sem jön össze. Szintén a gyerekvállalás problémája kerül elő Holtai Gábornál, csak egy jóval disztópikusabb környezetben. A Második kör valóságában a bürokrácia útvesztőjével kell dacolnia annak, aki gyereket szeretne – nagyjából, ahogy egyébként az örökbefogadásoknál történik. (De eszünkbe juthat Lois Lowry nagyszerű ifjúsági regénye, Az emlékek őre, amiből filmet is készítettek.) A két főszereplő, Molnár Áron és Lovas Rozi garantálják, hogy a Második kör is maradandó élményt nyújtson.

A BuShón emellett orosz, amerikai, szlovák vagy iráni produkciókra éppúgy számíthatunk, mint kísérleti és animációs filmekre. Széles a merítés, nyilván lesznek is, amik kevésbé találnak utat a közönséghez, de annál izgalmasabb élmény rábukkanni egy-egy gyöngyszemre.

Aki pedig leginkább csak arra kíváncsi, milyenek a mostani fiatal (vagy idősebb) alkotók, illetve mi jellemzi a hazai rövidfilmtermést, annak semmiképp nem érdemes kihagynia a jövő heti Friss Húst. Ahogy a BuShón, itt is bemutatják Wrochna Marcell Ha egyszer című diplomafilmjét, megint csak egy bonyolult családi viszonnyal a középpontban. Ezúttal apát és fiát látjuk majd, a problémák pedig igazán unortodox környezetben, egy műtéthez készülődve jönnek elő. Gyimesi Anna filmje, A vége már egy szakítás gyötrelmeit mutatja meg, ráadásul egy törékeny fiatal pszichológusnő szemszögéből. Még hogy azoknak ne lehetnének lelki problémáik, akik mások gondjára-bajára tették fel életüket? A témáról tavaly beszélgettünk már új regénye kapcsán egy dán írónővel, Anne Cathrine Bomann-nal is.

Debreczeni Zsuzsanna rövidfilmjét, az I have problems-t már dicsértük korábban is, most pedig szerencsére nemcsak diákszekcióba, hanem a versenyfilmek közé is befért. Nagy Lilitől a Halak a hálóban, Dombrovszky Lindától az Újjászületés, Andrasev Nadjától a Szimbiózis vagy Bernáth Szilárdtól a Szabadok szintén érdekes színfoltjai lesznek a Friss Húsnak. Ahol lesznek még többek között holland rövidek, sci-fi produkciók, filmválogatások 7-9 éveseknek és külön nemzetközi versenyszekció is. Mindez szeptember 10-től 16-ig, ahogy már említettük, a Toldi moziban.