Dévényi Tibor a Campus Fesztiválon: A jó paródia épít

Dévényi Tibor a Campus Fesztiválon: A jó paródia épít

Radnai Péter, Dévényi Tibor és Juhász Előd a debreceni Campus Fesztivál Első influenszerek című beszélgetésén 2023. július 21-én (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öregebbek lettek – egyikük még 80 előtt, másikuk már túl –, de a zene iránti rajongásuk mit sem változott. Egyebek mellett ez derült ki Dévényi Tiborról és Juhász Elődről a debreceni Campus Fesztivál Első influenszerek címmel meghirdetett pénteki beszélgetésén, ahol Radnai Péter faggatta őket. Sokak meggyőződése ugyanis: az állami rádió és a televízió műsorvezetői néhány évtizeddel ezelőtt legalább akkora hatással voltak az emberekre, mint a ma internetes világában az influenszerek. Ezúttal a két népszerű zenei műsor arca engedett bepillantást ennek hátterébe.

A 77 éves, a fesztiválra műtétje miatt bottal érkezett Dévényi Tibor műsorvezető, lemezlovas a pályájáról felidézte: az 1965-ös Ki mit tud?-on még parodistaként lépett fel, és az ottani sikeres szereplése – kategóriagyőzelme – indította el a pályán. Tudniillik, ennek következtében felvették a Színművészeti Főiskolára. Később konferansziéként bontogatta szárnyait, már pályája elején konferálta az Illést, a Metrót, az Omegát és más zenekarokat is. Kiderült az is, hogy ezt a három zenekart tekinti a könnyűzenei kultúra meghatározó formációinak. Ma sokan lemezlovasként ismerik. A zenével a rádióban kötelezte el magát, amikor Komjáthy Györggyel készítették a hazai pop-rock dalokat bemutató műsorukat, nem titkoltan a Szabad Európa Rádió zenei műsorának ellensúlyozására.

A 85 éves Juhász Előd, az egykori Zenebutik műsorvezetője a zeneakadémiai tanulmányai után zongorakísérőként dolgozott karoknál. 1964-ben egy George Gerswinről írt kötet kinyitotta előtte a világ zenéjét: amerikai ösztöndíjat kapott. Műsoráról, a Zenebutik műfaji sokszínűségéről azt mondta, nem is lehetett más, hiszen ez képezi le a világot. A sokműfajúságot szerinte a fővárosi Andrássy úton sétálva a különböző intézményekben, vendéglátóhelyen is megtapasztalni. Juhász Előd szerint jó metaforája annak, hány fajta zene szól, az élet is ilyen, amely ráönti mindannyiunkra a sokszínű muzsikát.

Dévényi Tibor – Tibi bácsi – a lemezlovasi munkájáról azt mondta: az egyetemisták hozták divatba a retró zenét. Állítása szerint éppen egy debreceni hallgatói bálon, ahol csak egy órányi zenélésre érkezett, de még négy óra múltán is ő pörgette a dalokat. Hozzátette, akik például az EFOTT-on táncoltak a zenéjére az előző héten, már az unokái lehetnének. Az 1989-ben indult Három kívánság című nagy sikerű gyermekműsorról elárulta: tulajdonképpen véletlen, hogy ilyen jól sikerült. A műsor 15 éves fennállása során 22 országban teljesítettek kívánságokat, 85 világhíresség fordult meg a produkcióban és 1200 kívánságot teljesítettek a gyerekeknek. Dévényi ma úgy látja, hogy a műsorból dj-fellépeseiről is ismert „pöttyös labda” mára márkajelzés lett. Elmondása szerint olykor elgondolkodik azon, hogy ha ezt az Egyesült Államokban találja ki, ott mit hozhatott volna számára.

Gálvölgyi János színművész-humorista paródiái is szóba kerültek. Dévényi Tibor azt mondta: csak arról lehet paródiát készíteni, akit ismernek. Ezért nem érezte sértőnek a Három kívánság kifigurázását. Sőt, szerinte Korda György aligha tudott volna visszatérni a legnépszerűbb előadók közé, ha Nacsa Olivér nem készít róla paródiát. Azaz ez is hozzájárulhat a népszerűségükhöz. Juhász Előd szerint az ő műsoráról készült paródia jobb lett, mint az eredeti, remekül levette szerinte Gálvölgyi a sajátosságait, manírjait. Egyszerűen azért – folytatta –, mert szerinte ő maga és Dévényi is saját magát adta a műsorokban, nem utánozni próbáltak másokat. Juhász Előd elárulta továbbá azt is, hogy szóhoz sem jutott, amikor televíziós csatornát neveztek el Zenebutiknak. Mint mondta, a Zenebutik nevet ugyan műsorcímként levédették, de csatornanévre nem. Így indulhatott televízió ezen a néven. Ő maga 85 évesen is aktív: rendszeresen teniszezik, és a Magyar Katolikus Rádióban vezet zenei műsort. Dévényi Tibor pedig továbbra is lemezlovasként járja az országot – éjjel a Campuson is fellép –, emellett ugyancsak van rádióműsora.

Az Első influenszerek sorozatban egyébként csütörtökön Endrei Judittal és Horvát Jánossal szerveztek beszélgetést. Szombaton pedig Egri János és Kaplár F. József lesz a vendég.

Az immár tizenötödik alkalommal megrendezett debreceni Campus Fesztiválon egyébként veretes a hazai és külföldi fellépők sora is. A nemzetközi húzónevek között van Parov Stelar, a francia ZAZ, két német lemezlovas, Robin Schulz – akit ezrek hallgattak csütörtökön –, illetve az ATB. Fellépő továbbá az őrült észt, semmilyen zenei stílusba be nem sorolható Tommy Cash, a pszichedelikus rock, a blues és a techno atmoszféráját ötvöző angol Kerala Dust. De csütörtökön a dance-díva, Minelli is fellépett.

A magyar nagyágyúk közül játszott már a Bagossy Brothers és a Halott Pénz is. Pénteken a hazai pályán fellépő Tankcsapda csap a húrok közé, de színpadon lesz az Azariah koncertje is, szombaton pedig mások mellett a Carson Coma és Majka is fellép.

A Campus Fesztiválon külön színpadot kapott a rock- és a metalzene, a hiphop, ahogy a debreceni zenekarok is. Továbbá a szervezők szerint a zenei felhozatalon kívül más művészeti ágak is – egyebek mellett előadások, színházi produkciók – is szerepelnek a kínálatban, 400-nál is több programot kínálnak a Nagyerdő fái alatt.