Elmegy a Színművészeti vezetése Vidnyánszky Attilához

Elmegy a Színművészeti vezetése Vidnyánszky Attilához

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felmondási idejét töltő vezetője, Upor László pedig részt vesz a Vidnyánszky Attila által kezdeményeztet találkozón – tudatta az egyetem kommunikációs vezetője szerdán.

Mint közölték, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kedd este – az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva – levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval.

Hozzátették: az egyetem felmondási idejét töltő vezetősége úgy döntött, hogy felelőssége részt venni ezen a találkozón. Upor Lászlót Németh Gábor és Bagossy László kísérik el, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítésre kerüljön.

Később azt közölte az egyetem, hogy a nagy sajtóérdeklődésre való tekintettel 16 órától sajtótájékoztatót tartanak az SzFE Vas utcai épülete előtt a lemondott vezetőség és Vidnyánszky Attila találkozójával kapcsolatban.

Elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetőinek lemondását az intézményt keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amely szerint ezzel a lépéssel az egyetem vezetői cserben hagyták a hallgatóikat és a munkatársaikat – tájékoztatta az alapítvány kuratóriuma kedden az MTI-t.

Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este elmondta, hivatalos levélben jelezte, hogy szerdán találkozni akar Upor László rektorhelyettessel, és reméli, összejön a találkozó.

A kuratórium elnöke szerint az egyetem vezetése és a diákok egy része által kifogásolt SZMSZ szabályszerűen jött létre, az SZFE-n nem diktatúra van, hanem kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre. Vidnyánszky Attila szerint ahogy tavaly december után a bal- és jobboldali vezetésű városok is meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, úgy most is lehetőség van a megegyezésre az SZFE jövőjéről.

Mint megírtuk, a hétfő esti demonstrációval, és az azt követő barikáddal a hallgatók tiltakoznak a kormány döntése ellen, amely szerint az SZFE szeptember 1-től új formában, alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a modellváltásra azért volt szükség, mert „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni”. Az átalakítás ellenzői szerint azonban a kormány valódi célja az erőszakos térfoglalás.