Halász Judit is elgondolkozik a folytatáson, ha Eszenyi marad

Halász Judit is elgondolkozik a folytatáson, ha Eszenyi marad

Eszenyi Enikő Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Halász Judit és Börcsök Enikő is csatlakoztak azok köréhez, akik nem a XXI. századi Szent Johannaként tekintenek Eszenyi Enikőre. Emlékezetes, a volt és jelenlegi vígszínházasok által verbális agresszióval és megfélemlítéssel vádolt igazgató az ATV Spiriten futó Húzósban azt mondta: lejáratókampány zajlik ellene. „Játszottam már Szent Johannát, ahol megégettek a máglyán, de a legvégén a Mennyben azt mondta mindenki, hogy kis Johanna jó lesz ez így, igazad van” – vonta meg a párhuzamot a színművész, akivel szemben Rudolf Péter és Csányi János szállt harcba a Vígszínház igazgatói posztjáért.

A társulatnak sikerült egy szavazást is tartania, ezen az Index szerint a voksok 96 százaléka Eszenyi ellen szólt. A szakszervezet elnöke, Csőre Gábor mondta el: a 118 szavazatból 113 szólt Rudolf mellett, és 5-en támogatták Eszenyit. Ugyanakkor a minisztérium küldöttjéből, a Színházművészeti Bizottság delegáltjaiból, a fővárosi önkormányzat politikusaiból, továbbá Hegyi Barbarából és Csőre Gáborból álló szakmai bizottság Eszenyi pályázatát támogatta, a művésznő 6 igen és 3 nem szavazatot kapott, míg Rudolf Péter 4 igent és 3 nemet. A főváros csak ez után jelentette be nem sokkal, hogy a sajtóban megjelentek miatt vizsgálat indul Eszenyivel szemben.

A mostani lavina azután indult be, hogy a 24.hu-n Néder Panni és Fenyvesi Lili beszélt az igazgató stílusáról, majd több elszerződött színész és egyéb munkatárs is közleményt jelentetett meg. Az Eszenyivel szembeni aggályokat megfogalmazó szöveget aláírta többek közt Stohl András, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Harkányi Endre, Hevér Gábor és Réti Adrienn.

Az ATV Híradónak a Vígszínház két színésznője, Halász Judit és Börcsök Enikő beszélt csütörtök este arról, hogy ők sincsenek megelégedve az igazgató munkájával. „Egyáltalán nincs jó hangulat és az sem igaz, hogy hozzá bármikor be lehet kopogtatni és bármikor el lehet mondani a véleményünket” – reagált Börcsök Enikő arra, hogy Eszenyi szerint mindig nyitva állt az ajtaja mások előtt. Tűrhetetlen ez a helyzet, megfulladunk már – tette még hozzá.

Halász Judit ehhez hozzáfűzte, hogy szerinte az lenne normális és demokratikus, ha a vizsgálat idejére – ahogy korábban Marton Lászlót – Eszenyi Enikő vezetését is felfüggesztenék. Rudolf Péter pályázatát viszont jónak tartotta Börcsök és Halász Judit is, aki azt mondta, ha Eszenyi marad, elgondolkozik a folytatáson, és lehet, hogy inkább teljesen kiszáll.

A 24.hu pénteki cikkében megszólalt Kovács Patrícia is, beszámolva Eszenyi sajátos igazgatói stílusáról, de beszélt tapasztalatairól Csikós Júlia is, aki 2012-ben három hónapig volt Eszenyi titkára. Mint mondta, az igazgató egy alkalommal például hozzávágta a cipőjét, mert egy divatszalonból nem 34-es, hanem 36-os méretű ruhát kért ki neki.