Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadója 2020. szeptember elsején (Fotó: Magyar Hang/Bent lévő hallgató)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Forgács Péter rendező, az Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottságának tagja a Hvg.hu-nak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy kedden késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek arról, hogy október elsejétől, amikor lejár az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje, két napos sztrájkba lépnek az egyetem dolgozói, így tiltakozva az egyetem autonómiájának megszüntetése ellen.

Arról nincs pontos információ, hogy hányan fognak csatlakozni a munkabeszüntetéshez, de a hírportál úgy tudja, a legtöbben nem veszik fel  a munkát. Forgács Péter elmondása szerint több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

Kedden este derült ki, hogy október 1-től a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozik a színművészeti egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, Hende Csaba honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. Szarka Gábor a katonai főiskolán gépesített lövész tisztként végzett, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, így lett Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, később pedig miniszteri biztosa lett. 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgatóként tevékenykedett.

A Telex csapata úgy értesült, hogy Szarka mai kinevezése után megpróbált bejutni az SZFE Vas utcai épületébe, de az egyetemet blokád alatt tartó diákok nem engedték be, ezért egy közeli kávézóban tárgyalt az egyetem képviselőivel. Ezt később a hallgatók is megerősítették egy közleményben.

Szeptember elsején kikiáltott követeléseihez tartva magát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága a kuratóriumot és annak döntéseit illegitimnek tekinti, így az általuk újonnan kinevezett kancellárt nem ismeri el. Az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be – közölték a hallgatók.