Káel Csaba: Egyfajta magyar filmes kvótán gondolkodnak a jogalkotók

Káel Csaba: Egyfajta magyar filmes kvótán gondolkodnak a jogalkotók

Káel Csaba, a szervező Müpa vezérigazgatója a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivált megnyitó budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 7-én (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyfajta magyar kvóta bevezetésén gondolkodnak a jogalkotók, hogy ezzel is segítsék a magyar filmek forgalmazását – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba, mint a Müpa főigazgatója arról is beszélt, hogy nincs tervben az intézményük bezárása. „A magyar filmgyártás működik, az alkotók pedig köszönik szépen, jól vannak” – közölte a műsorban a Káel Csaba, majd hozzátette, hogy az alkotók sosincsenek jól, mert nincs az a pénz, amit ne tudnának elkölteni a projektjeikre.

A hvg.hu által is idézett Káel arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány komoly nyomot hagyott a moziforgalmazásban, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. „Hatvan százalékkal esett a forgalmazás, miközben komoly küzdelem is zajlik, hiszen a hollywoodi mozik, az amerikai blockbusterek elképesztő marketingháttérrel érkeznek, ez erre fordított összegek meghaladhatják magának a produkciónak is a költségét”.

A filmügyi kormánybiztos szerint a most bemutatásra kerülő magyar játékfilmek – a dokumentumfilmekről nem is beszélve – nemhogy hátrányból indulnak, labdába sem igazán rúgnak a multiplexekben az amerikai produkciókkal szemben. „Saját mozikat kell teremteni valamilyen formában” – jelentette ki.

Címkék: film, Káel Csaba, Müpa