Gyengén szerepelt a mozikban „A játszma”, és mindössze 31 milliós bevételt hozott a „Katinka”

Gyengén szerepelt a mozikban „A játszma”, és mindössze 31 milliós bevételt hozott a „Katinka”

Jelenetkép A játszma című magyar filmből. (Forrás:Intercom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt héten került a mozik műsorára a 2011-es „A vizsga” folytatása, „A játszma”. A film csalódást keltő eredménnyel nyitott, pedig a filmszínházak és a forgalmazó minden esélyt megadott neki: a hollywoodi blockbustereknek kijáró terjesztési volumenben, 55 vásznon nyitott, ám csupán 4397-en váltottak rá jegyet a csütörtöktől vasárnapig tartó mozis hétvégén, így nagyjából átlagosan négyen-öten ülhettek rajta előadásonként. A 4397 néző a heti mozis toplistán az ötödik helyre volt elegendő. Úgy lehet számolni, hogy 18-, jobb esetben 20 ezer néző lehet a maximum, amit a mozis pályafutása végén elérhet a film.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) döntése alapján az adófizetők 883 millió forinttal támogatták az alkotás létrejöttét, ezen felül 5 milliót nyertek el forgatókönyv-fejlesztésre és 15 milliót marketingre. A film gyártója, producere Lajos Tamás, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásakor bekerült az új kuratóriumba és aki Káel Csaba filmügyi kormánybiztosi kinevezése óta tarol a filmgyártási- és egyéb pályázatok terén.

Ugyancsak Lajos Tamás volt a producere a Hosszú Katinka életéről szóló alkotásnak, a „Katinkának”, amelynek dokumentumfilm létére rekordösszegű, 560 millió forintnyi közpénzt szavazott meg az NFI. Az öt hete futó, mozis életciklusának végén járó dokufilm roppant gyatrán szerepelt a pénztáraknál, mindössze 18 és fél ezren nézték meg, pedig a gyártási büdzsén felül marketingre is kapott összesen 45 millió forintot a gyártó (azaz megint csak Lajos Tamás) és a forgalmazó. A film eddig 31 milliós bevételt termelt, amit még csökkent a moziknak járó jutalék (jellemzően és legalább 50%) így az 560 millióból készült Katinka mindössze 15 milliós hozamot söpört be. Ahogy említettük, ez a film a mozis életciklusa végén jár, legfeljebb, jobb esetben pár száz nézőt hozhat még a filmszínházakban.

A „Katinka” bemutatkozó sajtótájékoztatóján Káel Csaba kormánybiztos a Magyar Hang kérdésére úgy reagált, hogy a filmmel szemben az elvárás annyi, hogy „minél többen nézzék meg a filmet, de nincs számokban lefektetve, mennyien.”